ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
По-слаба година отчитат производителите на риба в Ямболско. Основната причина е свитото потребление, съобщава БНР.
Ямболска област от десетилетия е на челните места по производство на сладководна риба в страната. Оказва се, че пандемията се отразява и на този бранш, пояснява Иван Тенев, който от години стопанисва няколко водоема в община Стралджа.
"Пазарът е малко свит тази година и сме намалили заявките, нещо около 10-15 тона, това се очертава за нашето стопанство”, разясни Тенев.
Отглеждането на рибата започва през март, когато се пуска зарибителния материал.
"Фуражите са до такава степен изчистени, преработени, усъвършенствани рецептите, че рибата става дори не до ноември, а до началото на август вече е готова едва от 100 грама се получават шарани от 1,8 кг, което е нормален пазарен екземпляр", коментира Иван Тенев.
По традиция около Никулден се консумира най-много сладководна риба, както в региона, така и в цялата страна, допълва Мартин Петков.
"В страната в цяла България продаваме и по принцип за Румъния, те са най-големите консуматори на риба. Традицията на Никулден е българина да яде шаран. Имаме и риби като веслоносци, по-атрактивни, сом, сулка", каза още Петков.