BG EN

Подсладените газирани напитки водели до рак на жлъчката

ШАРЕН СВЯТ

Подсладените газирани напитки водели до рак на жлъчката

12530
на 19.06.2016
Подсладените газирани напитки водели до рак на жлъчката
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Рискът от рак на жлъчката може да бъде увеличен от голямото количество на подсладени напитки, които консумираме. До този извод са стигнали лекарите специалисти от института „Каролинска“ в столицата на Швеция, Стохколм. Те провели мащабно изследване, което продължило 13 години. Анализирани били данните на почти 71 000 шведи. Те не са били засегнати от рак и не са били диабетици във времето, в което започнало изследването на хранителните им навици.

препоръчано

Газирани и подсладени напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в света

Резултатите са повече от категорични! Най-голям е броят на участниците с рак на жлъчните пътища, след като са консумирали голямо количество подсладени напитки. 79% е рискът за подобно заболяване, ако дневно се консумира поне 400 милилитра каквито и да е газирани напитки. При риска от наличие на рак на жлъчния мехур процентът се повишава на 124, в сравнение с хората, които не пият този вид течности.

"Все пак са нужни и допълнителни изследвания за връзката между консумацията на подсладените напитки и риска от развитие на рак на жлъчката", категоричен е д-р Ларсон от института „Каролинска“, който е и ръководител на екипа. Данните от проучването са поместени в Journal of the National Cancer Institute.

хапването на ядки намалява риска от рак на простататаАмерикански учени пък доказаха, че мъжете, страдащи от рак на простатата, могат да намалят риска от смъртност. Това може да стане като консумират повече сурови ядки като кашу, бадеми, лешници, орехи и шам фъстъци.

Екипът на болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън, провел изследването, е анализирал данните на 47 299 мъже, които били наблюдавани повече от четвърт век – цели 26 години.

Рискът от смъртност за тези от тях, които консумирали ядки 5 или повече пъти през седмицата, бил с 34 процента по-малък. Сравнението е с тези, които хапвали ядки по-рядко от един път в месеца.

Резултатите от мащабното американско проучване доказват, че в ядките се съдържат полезни вещества. Сред тях са висококачествени протеини, ненаситени мастни киселини, витамини и фитохимикали. Точно тези вещества е повече от препоръчително да присъстват в нашето всекидневно здравословно хранене.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за Деня на студентите: Стрелецът да внимава с щедростта, неочаквани пари за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК