ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Витамин на плодовитостта, еликсир на младостта, женски витамин са все названия на витамин Е заради уникалните му свойства. Какви са те и какво още трябва да знаете за витамин Е?
Витамин Е, познат още като Токоферол, е мастноразтворим витамин. Не се синтезира в организма, а се набавя чрез храната.Богатите на витамин Е храни са соя, яйца, риба, растителни масла, ядки и семена, зеленолистни зеленчуци, моркови, боровинки, авокадо, ряпа, папая, маслини, пипер, киви.
Недостигът на витамин Е може да е причина за поява на анемия, мускулна дистрофия, хемолиза, чернодробни заболявания, слаба фертилност, кожни заболявания.
Витамин Е е изключително важен за репродуктивните функции и се препоръчва на жени, които изпитват затруднения със зачеването или застрашени са от спонтанен аборт. Ето защо витамин Е е познат още като витамин на плодовитостта (от гръцки токос означава потомство, а феро – нося).
Наричат витамин Е и еликсир на младостта заради силните му антиоксидантни свойства и способността му да изчиства организма от вредните свободни радикали, подхранва косата, кожата и ноктите, предпазва от UV лъчите. Заради тези си свойства витамин Е е съставна част от слънцезащитна козметика, продукти за косата и тялото, кремове за бръчки, стрии и пигментация на кожата, мехлеми за заличаване на белези и т.н.
Използва се още при лечението на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с кръвообръщението, затлъстяването, диабет, чернодробни смущения, деменция, очни заболявания, артрит. Витамин Е спомага и за повишаването на имунитета и засилване на жизнените сили на организма.
Смята се, че витамин Е намалява риска и от появата на някои видове рак, болест на Алцхаймер, астма, псориазис, болест на Паркинсон, диабет, подагра, стрерилитет при мъже и жени.
Важно е да се консултирате с лекар относно приема на витамин Е. Предозирането има обратен нездравословен ефект – главоболие, проблеми с храносмилането и кръвосъсирването, отпадналост, диария, двойно виждане.
източник: Розали.ком