Полезно за всеки! Ето кои храни облекчават пролетните алергии

Бомба

Полезно за всеки! Ето кои храни облекчават пролетните алергии

12245
на 25.04.2017
Полезно за всеки! Ето кои храни облекчават пролетните алергии
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

„Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства, е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета.”

препоръчано

Това казва Майк Трингейл, вицепрезидент на американската Фондация за борба с астмата и алергиите, цитиран от сп. Time. Здравословната диета трябва да е богата на антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини. „Алергиите причиняват възпаление на тъканите, свързващи гърлото и носа. Храните, които намаляват възпалението, ще доведат до облекчение”, съветва Трингейл.

Ядките – особено орехите – са добър избор заради виското съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Е повишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите.

Ябълките. Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Ябълките са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти.

Д-р Джеймс Бърнс от Школата по обществено здраве към Харвардския университет изследва връзката между храненето и дихателните проблеми и заключава, че „при по-висок прием на антиоксидантни и противовъзпалителни микронутриенти по-рядко се наблюдават кашлица, дихателни инфекции, а симптомите на астма не са така тежки.”

свързани новини

Рибата. Мастните киселини Омега-3, съдържащи се в морските храни, имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита, а алергиите се появяват именно когато имаме понижен имунитет. Д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3” твърди, че за сезонните алергии най-доброто лекарство, което би могъл да предпише, е по 150 грама сьомга два пъти в седмицата. Редовната консумация на риба помага и срещу кожните алергии, които също се обострят в пролетния сезон.

Червеното грозде. Кожата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка с противовъзпалително действие. Лозовите листа също имат свойството да облекчават възпаленията.

Доматите. Те съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Изследване на учени от Университета на Тел Авив показва, че трийсет милиграма от него на ден повишава с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи. Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци.

Други храни, богати на антиоксиданти, са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Слави събра 1000 души на среща в Пловдив (ВИДЕО/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК! Слави събра 1000 души на среща в Пловдив (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК