BG EN

ПОЛЕЗНО: Кои банани са най-полезни – с петна или без

ГОРЕЩО
ШАРЕН СВЯТ

ПОЛЕЗНО: Кои банани са най-полезни – с петна или без

31763
на 07.01.2019
ПОЛЕЗНО: Кои банани са най-полезни – с петна или без
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Какви са здравословните ползи от консумацията на банани и какво трябва да знаете преди отново да пазарувате от вкусния плод? Трябва ли да изхвърляте бананите с кафяви петна или точно обратното?

препоръчано

Бананите са любим плод, който може да консумираме през цялата година. Той е чудесен начин да „укротите” глада си само срещу 100 калории, както и да си направите вкусни смутита или пък изкушаващи десерти.

Когато става въпрос за пазаруване на банани обаче, много хора имат известни затруднения при избора на най-подходящите от тях. „Тези са твърде зрели” е едната възможна мисъл, докато другата обикновено е: „Тези банани са прекалено зелени”.

Предимства: Едно от предимствата на зелените банани е високото съдържание на устойчиво нишесте. За хората, опитващи се да избегнат консумация на храна с високо съдържание на захар, по-добрата опция са именно неузрелите банани. По-зелените плодове  също така притежават пробиотични бактерии, които помагат за здравето на дебелото черво.

Недостатъци: Антиоксидантните нива в банана се увеличават заедно с неговото узряване, което е причината в зелените банани да има по-малко наличие на полезните антиоксиданти. Освен това понякога неузрелите банани биха могли да причинят подуване на корема и образуване на газове заради съдържанието си на устойчиво нишесте.

В допълнение – неузрелите банани помагат за по-успешното усвояване на хранителните вещества, особено на калция.

Предимства: Устойчивото нишесте, което вече споменахме, се трансформира до проста захар в процеса на зреене, което означава, че жълтите банани са по-лесни за усвояване от тялото. Колкото по-висок е гликемичният индекс на узрелите банани, толкова по-бързо се разграждат от организма. Интересен факт за жълтите банани е, че те произвеждат вещество, наречено тумор-некротизиращ фактор. Това означава, че зрелите банани имат противоракови свойства, защото се борят с анормалните клетки.

Недостатъци: Проучвания показват, че някои микроелементи се губят в процеса на зреенето на банана. За да намалите загубите на витамини и минерали, съхранявайте узрелите банани в хладилника. Също така диабетиците трябва да избягват консумацията на жълти банани, тъй като в тях се съдържа повече захар.

Колкото по-тъмни петна има един банан, толкова по-голяма защита на имунитета ще ви осигури.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев (НА ЖИВО) ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев (НА ЖИВО)
ново
Днес: 68
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК