Последвайте ни в Google News Showcase
Здравословен режим на живот в комбинация с малко помощ от природата може да се окаже вашата формула за понижаване на високото кръвно налягане с поне 10-20 единици.
WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)
Това прекрасно средиземноморско дърво притежава активни съставки, които понижават кръвното налягане, а освен това въздейства на метаболизма на глюкозата, така че има ефект върху холестерола и диабета. Затова се препоръчва в случай на хипертония при хора с наднормено тегло вследствие на злоупотреба с мазнини и захар.
Ефектът върху кръвното налягане продължава месеци наред. В най-честия случай то спада с 20 единици при условие, че се води здравословен начин на живот.
Глогът действа регулиращо върху сърдечния ритъм и помага да бъде овладяна тревожността. Това го прави много ценен за стресирани хора с ускорено сърцебиене. Може да се използва в течна форма или на капсули от сух екстракт.
Препоръчителната дневна доза е 400-800 мг., приемани на два пъти – сутрин и вечер. За стабилизиране на кръвното налягане е добре да се проведе 3-месечен курс на лечение с глог. След това приемът му става на по-големи интервали.
Тези полезни мастни киселини влияят на кръвното налягане чрез отпускащия им ефект върху стените на кръвоносните съдове, но имат и общо здравословно въздействие върху сърдечносъдовата система.
Най-добре е дневната доза омега 3 да достига до 900 мг. Можем да си ги набавяме чрез консумацията на мазни риби (скумрия, сардина, сьомга), както и чрез растителните масла (рапично, орехово, ленено...).
Разбира се, на помощ идват и капсулите с рибено масло – при 8-седмичен прием се забелязва лек спад на кръвното налягане. Взимайте по две капсули омега 3 от 500 мг всеки ден в продължение на 2-3 месеца.
Известно е, че прекалената консумация на сол води до повишение на кръвното налягане. Но не е достатъчно да скрием солницата! Разбира се, най-добре е да заменим част от солта с подправки. Истинският проблем обаче идва от индустриалните хранителни продукти – колбаси, сирена, хляб, тестени закуски... От една страна е нужно да намалим количеството им на нашата трапеза, от друга – да увеличим приема на калий.
Правилното съотношение между натрия и калия е предпоставка за нормално кръвно налягане. Калий можем да си набавим чрез консумацията на зелена салата, спанак, патладжан, тиква, моркови, репички, банани, пълнозърнести храни, леща, боб.