ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В летния сезон тиквичките могат да ни помогнат в борбата с умората и алергиите. Те се считат за един от най-здравословните зеленчуци за сезона. Произлизат от семейство "Тиквови" - същото, от което са дините, пъпешите, краставицата, големите тикви, които печем със захар.
Здравословните ползи в тиквичките идват от високото съдържание на калий, който пречиства организма. Наличието на натрий е в идеална пропорция с калия, а натрий-калиевият баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. В тиквичките се съдържа витамин C, А, Е мед, манган, омега-3 мастни киселини и са много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка.
Вкусните зеленчуци са чудесни за профилактика на състояния като атеросклероза, болести на стомаха, затлъстяване и анемия. Нежните им фибри действат очистващо на организма, извеждайки от него голяма част от натрупаните токсини. Тиквичката има много полезни свойства за черния дроб, а също така съдържа антиоксиданти, които подмладяват организма. Може да се консумира сурова, ала когато е крехка. Щом ги задушите, попарите или ги добавите към салатите, те запазват хранителните си качества. С консумацията им ще допринесете много за за здравето на черния дроб и жлъчката.
Тиквичките не са подходящи за хора с бъбречни проблеми, свързани с трудното извеждане на калия от организма.
Приготвените почти без мазнина зеленчуците са подходящи за борба с излишните килограми преди плажа, тъй като в 100 грама се съдържат едва 17-21 килокалории. Известният американски диетолог Джанер ги включва в съчетание със зелени чушки и спанак в своята „зелена" диета.
Поради общото благоприятно влияние върху обмяната в организма при ежедневна консумация придават здрав и свеж вид на кожата, особено при акне. Тиквичката достига завидна дължина, нараствайки с по седем милиметра на денонощие, при това, без да се нуждае от по-специални грижи. Важно е да се запомни, че се бере от два до седем дни след цъфтежа, като се внимава да не достигне дължина, по-голяма от 15 см, тъй като значително променя вкусовите си качества. При задушаване на пара или варене не бива да се допусне да се разварят. Бланшират се за минутка-две в кипяща вода с малко сол. Към останалите продукти при приготвяне на тесто, ако се добавят настъргани тиквички, се намалява количеството на течност в рецептата с около една трета.
Тиквичката, заедно с картофите и царевицата, е била пренесена от Централна Америка в страните от Средиземноморието. Широката употреба я прави "национален" зеленчук в България, макар и да е донесена тук от друг континент.
Канелони от тиквички
Необходими продукти:
голяма и по-малка тиквичка
сол
захар - 1 щипка
оцет - 2 с.л.
лук - 30 г
пресен чесън - 2 стръка
прясно мляко - 250 мл
брашно - 3 с.л.
зехтин - 40 мл
масло - 15 г
копър - сух
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Срежете двата края на голямата тиквичка и я нарежете на тънки листа. Кипнете вода с двете щипки сол, щипка захар и оцета. Пуснете вътре тиквичките и попарете за около 3-4 минути, след това извадете и ги отцедете. Оставете да изстинат, положени върху кухненска хартия, която ще обере от тях останалата излишна вода. За пълнежа накълцайте на ситно лука и чесъна, а тиквичката направите на дребни кубчета. Задушете зеленчуците в сгорещените масло и зехтин и ги поръсете с щипка сол. Щом омекнат, сипете наведнъж брашното. Бъркайте интензивно 1-2 минути на среден огън. Налейте млякото постепенно и бъркайте. Овкусете с подправките и солта, разбърквайте още 8 минути. Оставете соса да се охлади. Наредете тънките листове от тиквички върху домакинско фолио, като ги застъпвате. Нанесете плънката и завийте. Отстранете фолиото и нарежете на 4 канелона. Сервирайте като студено предястие, поръсени с накълцан магданоз, малко сол и напръскани със зехтин.
Гратин с тиквички
Необходими продукти:
тиквички - 4 бр.
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 150 мл
пармезан - 100 г настърган
сол
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на четвъртинки по дължина. От едната тиквичка с ренде нарежете дълги ленти. Четвъртинките изпържете до златисто в загрято олио. Извадете ги на кухненска салфетка, за да се отцеди излишната мазнина. Кипнете около 1 л подсолена вода. Бланширайте тиквените ленти за 2-3 мин. Разбийте с тел за кратко яйцата, излейте прясното мляко и добавете настъргания пармезан. Хомогенизирайте добре продуктите. Намажете удобна тавичка със зехтин. Наредете лентите на дъска. В средата на всяка сложете по 3-4 от изпържените тиквени четвъртинки. Завийте лентата, така че да стане на снопче. Подредете в тавичката. Може да направите и втори ред. Залейте с разбитата яйчена смес. Изпечете гратина на 200 градуса, докато добие златист цвят. Поднесете ястието топло!