ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Траяна Маречкова, Велико Търново
Необходими продукти:
5 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
180 г масло
2 ч.л. бакпулвер
2 щипки сол
1 портокал
шоколад за декорация
За сиропа:
сок от един портокал
80 г захар
Начин на приготвяне:
Портокаловият сок се кипва. Към него се прибавя захарта и се вари около 5 мин, докато се сгъсти. Сиропът се охлажда. Захарта и мекото масло се разбиват с миксер, докато се получи гладък крем. Настъргва се портокалова кора. Яйцата се прибавят последователно (едно по едно) при непрекъснато бъркане. Брашното и бакпулверът се смесват. Към тях се добавят солта и полученият крем. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Разпределя се в намаслена и набрашнена форма за кекс. Като се извади от формата, готовият кекс се залива с портокаловия сироп и се декорира с настърган шоколад.