ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Последните изследвания показват, че редовната консумация на портокалов сок променя начина, по който функционират хиляди гени в имунните ни клетки.
Докато за повечето от нас портокаловият сок е просто част от ежедневната закуска, учените твърдят, че тази обикновена напитка има далеч по-голямо въздействие върху тялото, отколкото бихме могли да си представим.
Последните изследвания показват, че редовната консумация на портокалов сок променя начина, по който функционират хиляди гени в имунните ни клетки.
Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане, намаляват възпалението и контролират метаболизма на захарта. Тези процеси са от решаващо значение за дългосрочното здраве на сърдечно-съдовата система.
Дейвид С. Гайс, старши преподавател по химична патология в Университета на Уестминстър, обяснява в „Разговорът“ промените, които консумацията на портокалов сок предизвиква в човешкото тяло, цитирайки примери от изследвания. В едно проучване възрастни хора пиели по 500 мл чист пастьоризиран портокалов сок дневно в продължение на два месеца. След 60 дни гени, свързани с възпалението, като NAMPT, IL6, IL1B и NLRP3 – които се активират при стрес – показали намалена активност. Генът SGK1, който влияе върху способността на бъбреците да задържат натрий, също показал по-ниска активност. Тези промени са в съответствие с предишни открития, показващи, че редовната консумация на портокалов сок понижава кръвното налягане при млади хора, предава БГНЕС.
Според изследователите, резултатите показват, че портокаловият сок предизвиква малки, но значими промени в регулаторните системи на организма, водещи до отпускане на кръвоносните съдове, намаляване на възпалението и защита на сърцето.
Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на флавоноида хесперидин в портокалите са отдавна признати. Новото проучване показва също, че процеси като високо кръвно налягане, баланс на холестерола и метаболизъм на захарта са повлияни от това естествено съединение.
Типът на тялото също променя реакцията. Гените, свързани с метаболизма на мазнините, са по-силно засегнати при хора с наднормено тегло, докато гените, свързани с възпалението, показват по-изразени промени при по-слабите участници. Според анализ на 15 контролирани проучвания, включващи 639 участници, редовната консумация на портокалов сок може да намали инсулиновата резистентност и LDL холестерола. Инсулиновата резистентност е ключов индикатор за преддиабет, докато високият холестерол увеличава риска от сърдечни заболявания.
В друго проучване, включващо участници с наднормено тегло, няколко седмици ежедневна консумация на портокалов сок леко понижават систоличното кръвно налягане и повишават нивата на HDL, известен като „добър“ холестерол.
Въпреки че тези промени може да изглеждат скромни, те могат да имат значително дългосрочно въздействие върху здравето на сърцето. Проучванията върху метаболитите показват, че портокаловият сок влияе върху използването на енергия, междуклетъчната комуникация и възпалителните пътища. След един месец доброволци, пиещи сок от червен портокал, са показали увеличение на чревните бактерии, които произвеждат късоверижни мастни киселини – съединения, свързани със здравословно кръвно налягане и ниски нива на възпаление.
В проучване на хора с метаболитен синдром, портокаловият сок е подобрил ендотелната функция - способността на кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват. По-добрата ендотелна функция е свързана с по-нисък риск от инфаркт.
Въпреки че някои проучвания не са наблюдавали съществени промени в HDL и триглицеридите, общата тенденция показва, че портокаловият сок намалява възпалението, подобрява кръвообращението и повишава маркерите, свързани със сърдечно-съдовия риск.
Проучване във фабрика за портокалов сок в Бразилия установи, че работниците имат по-ниски нива на апо-B - маркер, отразяващ частици, съдържащи холестерол, които увеличават риска от инфаркт.


