BG EN

ПОРЦИОН! Диетологът проф. Донка Байкова с НАПЪТСТВИЯ как да останем живи след празничното предозиране с храна и напитки

Акценти

ПОРЦИОН! Диетологът проф. Донка Байкова с НАПЪТСТВИЯ как да останем живи след празничното предозиране с храна и напитки

35295
на 31.12.2024
ПОРЦИОН! Диетологът проф. Донка Байкова с НАПЪТСТВИЯ как да останем живи след празничното предозиране с храна и напитки
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Диетологът проф. Донка Байкова съветва как да останем живи след празничното предозиране с храна и напитки. Рискът от инфаркти и инсулти се увеличава по това време на годината. Преяждането може да отключи и храносмилателен проблем, коментира Байкова в интервю за "Телеграф".

препоръчано

Ето какво казва тя:

Виждането на медицинските специалисти, лекарите по хранене и диететика, специалистите по стомашно-чревни болести и кардиолози, е че ако не подходим разумно, т.е. информирано, имаме риск от свръхкомбинация и свръхколичество на приемани храни от различни видове групи и в по-големи количества. Гарнирани с разнообразни по вид алкохолни напитки и в по-голямо количество, имаме риск да отключим храносмилателен проблем, защото храносмилателната система – стомах-черва, реагират едновременно.

Това са три звена на системата – стомашно-чревен тракт, жлъчно чернодробно звено и панкреас, всички те образуват бермудски триъгълник. Ако ги поставим в условия на свръхработа, те са в риск да отключат възпалителен проблем. На второ място – ако повдигнем диафрагмата с едно пренапълване на стомаха с храни и напитки, затрудняваме работата на сърцето. То е поставено в условия на риск да повиши кръвното налягане и оттам нататък при по-голямо количество консумирана готварска сол тя има водозадържащ ефект, повишаващ кръвното налягане.

Алкохолните напитки затрудняват работата на черния дроб, който трябва да ги обработва, тъй като субстанцията започва да се резорбира още от устната кухина. На второ място - алкохолът, попаднал в кръвта, веднага попада в черния дроб, който трябва да се метаболизира. В условия на свръхработа черният дроб понякога декомпенсира, т.е. има условия да направим възпалителен проблем и на паренхима на черния дроб. Панкреасът реагира и на мазнините, и на алкохолните субстанции. Ако там направим проблем с възпаление, това е едно много рисково заболяване, което поставя човешкия живот в риск.

Не искам да плаша хората, искаме само да ги предупредим. Празниците са няколко дни. На трапезата ще седим няколко часа, домакинята да сервира и отсервира видовете храни и напитки, а ние през 30-60 мин. да сменяме храните и да хапваме малки количества със съзнанието, че в следващите дни може да се наслаждаваме на шедьоврите на кулинарното изкуство, приготвени от домакинята в нашето семейство. 

Разбира се, че може да не преядем. Най-добре е домакинята да остави на видно място видовете ястия, които е приготвила, или просто да ни информира, за да знаем от кое може да хапнем малко повече и кое е необходимо само да опитаме.   

100 г концентирана напитка по калории е равна на две чаши вино, равна е на 500 мл светло пиво, равна е на 230 калории. Не е чак толкова калорийна бомбата, т.е. те не са най-значимото нещо. Ако обаче по българска традиция започнем с ракийка, която може да ни опияни, би трябвало да знаем, че той е аперитив и да приемем малко количество от нея. Ако традиционалистите се спрат на нея, трябва да знаят, че тя е основното им питие и тя трябва да върви с порция шопска салата, зеленолистна салата, туршия или салата от зеленчуци, в които има добавка на мазнина – било то олио или зехтин.

Алкохолната субстанция е водно- и мастноразтворима. За да не усетят хората бързо опиянение, много бързо трябва да консумират ракията с вода и със салата, в която има малко мазно сирене или олио, зехтин.

Хората, които имат хронично заболяване на храносмилателната система – гастрит, колит, жлъчно-чернодробен проблем като камъни в бъбреците, холицистит, панкреатит, би трябвало много да внимават. Туршиите, киселото зеле могат да направят от киселините, които съдържат, те дразнят стомаха. Салатата при тях не трябва да бъде в сурово състояние, а да бъдат печени чушки, задушени зеленчуци, задушени броколи, карфиол, печена чушка, домати. В никакъв случай не трябва да приемат солени и кисели зеленчуци.

Моят съвет е да подходим стъпаловидно, а не от следващия ден да сменим модела на хранене, ако преядем – от една свръхкомбинация да минем към гладолечение. Това би било стрес за организма в период, когато има по-ниски температури, започват различни вирусни инфекции. Първо да изключим мазните храни, свинското с кисело зеле, капама, печено зеле със свинско месо, т.е. мазните храни. Добре е да минем към по-ниско калорийните и по-лесно смилаемите други животински храни – мляко, млечни продукти, но не мазни сирена и кашкавали, а извара, кисело мляко, риба – тя е лесно смилаема, яйца, от месата избираме постните меса – заешкото.

След няколко дни вече може да махнем и животинските храни, да останем три дни на плодово-зеленчуков режим – постни манджички, може да добавим кисело мляко и извара, и така ще разтоварим. Каквито и мастни капки да сме добавили - в мастните ни клетки да сме образували заради празничните дни, с много преяждане, организмът първо тях разгражда, защото те още не са станали структурен елемент на тялото, т.е. ние много бързо ще влезем в онези килограми, с които сме влезли в празничния период, няма да имаме покачване на килограмите. 

По време на празниците специалистите по хранене и диететика не даваме съвети за спазване на диетични рамки. Казваме – яжте умерено, не мислете за ограничения, защото периодът е празничен. След това спазваме правилото, че не всеки ден е празник, българите казват Великден, аз казвам Коледа. Даже Великден не е толкова рисков от преяждане, отколкото Коледа, защото на Великден имаме месо – агнешко, зелени салати, имаме яйца и единственият риск е козунакът, който трябва да ядем умерено. На Коледа обаче е много по-рисково, защото консумираме мазни колбаси, сега се ядат всякакви суджуци, наденици, бекони, сланинки, туршии, кисело зеле, ядем баници със сирене и масло и имаме по-големи предизвикателства пред качване на килограми и риск за здравето. Единствено мога да препоръчам на хората да съблюдават умереността и ще се справят.

В дните между Бъдни вечер и Нова година може да си върнем килограмите, защото „тежките“ моменти са Бъдни вечер и Коледа, и Нова година, но след пауза от няколко дни.  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на 2025-а: Семейни напрежения за Близнаците, Ракът, Водолеят, Скорпионът и Телецът за помислят за вечерен релакс САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на 2025-а: Семейни напрежения за Близнаците, Ракът, Водолеят, Скорпионът и Телецът за помислят за вечерен релакс
ПИК TV x
Петър Кичашки пред ПИК TV след атентатите в САЩ: Всички служби за сигурност са впрегнати в охраната на Тръмп (ВИДЕО) Петър Кичашки пред ПИК TV след атентатите в САЩ: Всички служби за сигурност са впрегнати в охраната на Тръмп (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК