ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Агнета внос от Нова Зеландия и Румъния ще залеят българския пазар около Великден, пише „Стандарт”.
„Има внесени от Нова Зеландия, ние ги следим много внимателно. Има пресни и замразени агнета. Основният икономически ефект, който се търси, е свързан с това, че живото или скоро заклано агне е по-скъпо”, коментира директорът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов. Моллов.
Местните производители коментират, че вносните продукти подбиват техните цени.
"Нашата стока е хубава, но цените са по-високи от тези, на които се внася от Румъния", казва един от големите животновъди в Добричко Давид Бейтула.
"Ние настояваме за цена от 5.40-5.50 лв. за килограм живо тегло на млади агнета, а от северната съседка влизат на цена от 4.00-4.50 лв. за килограм. Вкусовите качества на нашите агнета са по-хубави, но няма пазар. В момента няма и износ от страната", казва животновъдът.
Той продава направо от фермата си. До 22 кг живо тегло цените са от 5.40-5.50 лв., а по-големите - от 22 до 30 кг - по 5.00 лв. за кг. Вносът на търговските вериги също мъчи българските производители.
Вече може да се види как в някои от хипермаркетите може да се купи агнешка плешка от Нова Зеландия на цена от 12.99 лв. за килограм. Трябва да има държавна политика, както е в Румъния, смятат фермерите.
Според тях в северната ни съседка държавата подпомага стопаните - дава национално доплащане за всяка овца, което в наши пари излиза по 24 лв. на глава. Затова фермерите са по-добре и имат интерес да увеличават стадата и да изнасят.