По време на постите трябва да се грижим и за енергийните си запаси. А чудесен източник на калории са ядките. Можем спокойно да похапваме фъстъци, лешници, бадеми, тиквени и слънчогледови семки.
В зимните дни е важно да си набавяме и много витамини. Затова по време на постите можем спокойно да увеличим количествата на плодовете и зеленчуците в менюто си. Задължително е да има ябълки, портокали и киви. През ноември пък е рай за любителите на зеленчуци – на пазара има картофи, цвекло, броколи, моркови, праз, патладжани и какво ли още не.
Ако все пак ви се хапва и нещо тестено, можете да си позволите макарони и спагети. Сега е времето и на зехтина, който трябва да замести олиото. А той има свойството да изчиства организма от токсините. Коледните пости не са толкова строги, колкото например Великденските. Затова и по време на 40 дни въздържание можем няколко пъти да си позволим риба. Тогава е хубаво да включим в менюто си тези, които имат най-високо съдържание на белтъчини. Такива са рибата тон, херингата, паламудът, скумрията, бялата риба, сафридът, пъстървата. Ако разполагате с малко повече средства, в тези дни е позволено да се хапват октопод, калмари и миди.
С подобно балансирано меню можете да калите волята си, като се въздържате от месо, да прочистите тялото си, но и да запазите организма си здрав и балансиран.
Пастет от авокадо и маслини
(636 килокалории)
Необходими продукти:
1 голямо авокадо
200 г маслини –
може смлени
или цели без
костилка (черни
класически
маслини)
пресен
копър
1 с.л.
лимонов сок
Начин на приготвяне:
Авокадото се оставя да престои няколко дни на стайна температура, за да омекне, след което се обелва, отстранява се костилката му и заедно с маслините се прави на каша. Подправя се със ситно нарязания копър и лимоновия сок и пастетът е готов за употреба.