ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Предупрежденията върху цигарените кутии са добре познати на пушачите по целия свят. Някои лекари призовават подобни предупреждения да бъдат поставени и върху други продукти.
Според проучвания от преяждане със захар може да възникнат 45 отрицателни последици за здравето, като кариес, затлъстяване, сърдечен удар, хронично възпаление, болка в ставите и депресия.
Добрата новина е, че сладичко от време на време не е опасно, пише "Дойче веле".
„Захарта и мазнините имат положителен ефект върху мозъка. Но когато са заедно е критично. Когато има захар и мазнини в една храна, това задейства освобождаването на повече допамин и създава ефект на щастие”, обяснява диетологът Мартин Смолих.
Това може да звучи добре, но всъщност е лошо. Захарта е нездравословна. Тя осигурява чиста енергия без витамини или хранителни вещества и това може да ви разболее.
„Когато захарта навлезе в тялото, инсулинът се освобождава и ние консумираме енергия под формата на калории. И двете заедно - много инсулин и много калории, са в основата на всички болести на цивилизацията”, смята диетологът.
Сред тях неалкохолна мастна чернодробна болест, нарушение на липидния метаболизъм, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и рак. СЗО препоръчва максимум 25 грама захар на ден. Но повечето от нас ядат 2-3 пъти повече от това количество.
Захар има в много продукти, но най-често на опаковките е изписана като глюкоза, декстроза, инвертиран захарен сироп или фруктоза, която според диетолога е особено токсична за черния дроб. В меда има и витамини и минерали, но в много малки количества. В плодовете има повече витамини и минерали, така че може да се ядат повече. А ако тренирате много, също може да ядете малко повече захар.