ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Днес е световният ден на бисквитите. Националният ден на бисквитите има своето начало от Америка и се празнува всяка година с пищни тържества и купища изпечени сладки изкушения. От около 20 години на сам, празникът получава все по-голяма популярност и днес е познат по целия свят. По времето на Първата световна война, бисквитите са се давали на войниците като нещо евтино и засищащо, съдържащо само брашно, вода, захар и малко сол.
Първата бисквита е била патентована през 1875 г. от Александър Ашбрун. През 1931 година, Балард патентова студените бисквити, които се съхраняват в хладилник. foodpanda, подбра още любопитни факти, по повод празника на бисквитата. Има още два дни в година, когато се чества празник на бисквитите- 14 май и 29 май. Една от фирмите, които произвежда бисквити, изработва по 27 милиона бройки на ден. Сватбената торта на принц Уилям е направена от 1700 чаени бисквити. Повечето видове бисквити, които познаваме днес, са измислени през 19 век и до днес се правят по оригинална рецепта.
Д-р Лен Фишър от Бристолския университет научно установява, че най-добрият начин да се потапя бисквита е хоризонтално. Английската кралица, винаги започва деня си с чаша чай, поднесена с две бисквити- една за нея и една за кучето й. В Холандия раждането на бебе се отпразнува задължително с почерпка с двойно залепени бисквити с шоколадов крем. Най-ранните сведения за бисквити идват от римски готвач, който ги хапвал с мед и пипер. Потапянето на бисквита в чай или кафе засилва до 10 пъти вкуса й.


