ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Надежда Георгиева, Дупница
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
500 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 яйце + 1 белтък (жълтъкът се отделя за намазване на питката)
1 пакетче масло
1 кубче мая
Начин на приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче, в което се поставят солта, захарта, олиото, яйцето, белтъкът, киселото мляко и разтворената във водата мая. Замесва се гладко тесто, което се разделя на 7 топки. Първата топка се разточва на кора колкото чиния, намазва се с разтопеното масло, завива се на руло, оформя се като охлюв и се поставя в средата на тавата. Останалите топки се разточват до големината на тавата, намазват се с маслото и се нареждат една върху друга. Нарязват се на 12 триъгълника, като всеки един от тях се завива на руло от широката към тясната страна. Завитите 12 парчета се подреждат около охлюва. Оставя се да втаса и преди да се сложи да се пече, се намазва с отделения жълтък. По желание се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 10 минути. Слага се фолио с цел да не прегори, след което се намалява на 150 за около 20-30 минути. След изпичането се маже с малко масло да омекне и се завива с кърпа.
Приятен апетит!