Последвайте ни в Google News Showcase
Българинът ще посрещне Великден и Гергьовден с един масраф. Тази година Възкресение се пада ден преди празника на Георги Победоносец и Деня на българската армия.
Застъпването на почивните дни донякъде ще ни спаси от двойни харчове, но паралелно с това се наблюдава и увеличение в цената на агнешкото месо, което традиционно българинът пече в тези дни от годината.
Месец преди Великден продават килограм агнешко в хранителните магазини и месарниците за около 30 лв. за килограм.
Прогнозите на браншовици са, че то може да поскъпне дори до 35 лв. или 40 лв. за килограм. За сравнение - цената му миналата година беше около 25 лв., припомня "Труд“.
“Във фермите за живо тегло разлика в цената няма, във веригите обаче до крайния потребител тя се увеличава. Някои търговски мрежи решават да го продават без надценка, за да инвестират в добра репутация и име. Или за да разчитат на това, че покрай месото ще трябва да се купи бира, салати, козунаци и др. Има обаче и търговци, които по собствено усмотрение слагат солени надценки”, заяви Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.