Преди празника: За какво да следим, когато купуваме месо за Великден?
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Колкото по-малко дни остават до Великден, толкова по-големи стават опашките пред магазините, но клиентите имат търпението – заради произхода и цените на продуктите, предаде Би Ти Ви.
Продавачи отчитат скок на цените поне с лев в сравнение с миналата година, а прясното месо познават по няколко признака. „Качественото агнешко месо не е засъхнало и е розовичко на вид”, казва продавачката Зоя Георгиева.
Когато пазаруваме, е добре е да следим за печати, които показват дали месото е минало ветеринарен контрол.

Снимки: btvnovinite.bg
Нарушения в магазините не липсват. „Неправилно съхранение при температури, които са различни от указаните, изтекъл срок на съхранение, трупно месо без здравна маркировка, опаковка без етикети”, изреди Галя Викьова, инспектор към БАБХ.
Ако търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е.
Проверките продължават до 10 април.


