През Великденските пости пийте 2-3 л вода, аромат на канела засища глада
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Изключително важно е по време на Великденските пости да се пие повече вода – около 2-3 литра на ден. Ако ви мъчи глад, вдъхнете аромата на подправки като канела и карамфил. Твърди се, че това много помага за овладяването на пристъпите на глад. След завършване на поста, бавно и полека се върнете към нормалното си меню. В никакъв случай не бива още на другия ден да се пристъпи към наяждане с месо, млечни продукти и всичко непозволено до този момент, тъй като това е особено вредно за стомаха и организма ви като цяло.
Всеизвестно е, че по време на Великденските пости не трябва да се консумират храни от животински произход: месо, риба, яйца, млечни продукти. Разрешени са плодовете, зеленчуците, зърнените култури и растителните продукти.
В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица (тази година се пада от 29 април до 4 май) и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост растителна храна без олио. През Великия пост (освен първата и последната седмица) - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.
При постите съществуват шест степени на строгост:
* всичко, освен месо (Месни заговезни);
* вкусване на риба;
* гореща храна с растително масло;
* гореща храна без мазнина;
* студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);
* пълно въздържане от храна.
Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест). Храната може да се посоли малко повече.
Недостигът на сол води до разстройство на работата на сърдечния мускул, слабост и световъртежи. Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки). В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Две чаши прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.


