През лятото червените храни дават енергия

Бомба

През лятото червените храни дават енергия

4799
на 10.07.2017
През лятото червените храни дават енергия
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Горещините през лятото ни карат да намалим мазните и тежки храни. Особено следобед и вечер ни се иска да похапнем нещо леко и приятно. Плодовете и зеленчуците ни зареждат с много полезни вещества и дават сила на организма.

препоръчано

Много лекари препоръчват да променим начина на хранене като ядем по цветове. Да вземем например червеното, което вдъхновява много хора. Ето какво оцветява в тази багра някои плодове и зеленчуци и защо да ги консумираме този сезон:

Цветовете на храните се получават от доминиращите фитохимикали в растенията.Червеното се дължи на ликопена и антоцианините. Тези фитохимикали стимулират организма и ни дават енергия. Ликопентът например е важен пигмент от семейството на растителните пигменти, наречени каротеноиди. Той е отговорен за червения цвят в нашите плодове и зеленчуци и се характеризира с мощна антиоксидантна активност.

Ликопенът е мощно мастноразтворимо фитохимично вещество, което намалява риска от различни ракови заболявания, включително рак на простатата, гърдата и белите дробове.

Причината за това е, че деактивира инсулиноподобните растежни фактори или клетките, които се превръщат в ракови.

Антоцианините са друг фотохимикал. Те повишават бионаличността и силата на други видове фитохимикали.

Съдържат интензивни антиоксидантни и се борят с естроген-зависимите заболявания, стимулират противовъзпалителния отговор и успешно регулират имунната система

Червените плодове и зеленчуци се срещат в почти всяка диета. Те са не само вкусни, но и полезни. Ето предимствата за здравето на четири от тях:

Ягоди  

Те съдържат голямо количество антоциани и други биодостъпни антиоксиданти. Плодът, който е любим на малки и големи, е източник още на фибри и минералите калий, магнезий и фосфор.

Нар  

Един от червените плодове, които изобилстват с антиоксиданти. Количеството антоцианини, танини и елагична киселина в сока от нар го прави суперхрана. Те намаляват увреждането от възпалението в тялото и се борят с окислителния стрес. Затова нарът е много полезен за здравето на сърцето.

Един полезен зеленчук, в който освен ликопен и антоцианини, има минерали като желязо, мед, цинк и калий.Някои видове червени чушки регулират нивата на лошия холестерол, а селенът в тях заздравпва сърцето.

Домати  

Те са сред поредпочитаните за салати през лятото. Проучване показва, че 80% от приема на ликопен в САЩ е под формата на домати. Оказва се, че приготвените по различни начини домати са с много по-високо съдържание на пигмента, защото след преработката намалява съдържанието на вода в зеленчука и се увеличава концентрацията на фитохимикала.

Доматите съдържат основни каротеноиди, които заедно с ликопена увеличат антиоксидантния им капацитет. В тях има и калий, който има важна роля за поддържане здравето на нервната система.

 

 

 

 

Puls.bg

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Виктор Димчев начерта ТРИ ВАРИАНТА за правителство след изборите: ППДБ ще трябва да обясняват на избирателите си за коалициите с мафията (ВИДЕО)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК