ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хранителните отравяния са чест наш спътник през лятото. Те се проявяват обикновено около 24 часа, след като човек е погълнал храна, заразена с болестотворни бактерии, вируси или токсини. А това става лесно, когато се храним навън. Мръсните ръце и неправилното съхранение на продуктите са най-логичното обяснение за здравословния проблем. Понякога той може да се дължи на съвсем неподозиран причинител - бучките лед, ако са приготвени от замърсена вода.
Симптомите на хранителното отравяне включват гадене, повръщане, диария, спазми, втрисане и треска. Нещата вървят на зле, ако се появят кървави изпражнения. Поради усиленото изхвърляне на течности, има опасност болният да се обезводни и да се наруши балансът на електролитите му, което вече е повод да се потърси лекарска помощ, особено ако става дума за дете. Децата се дехидратират много бързо и това може дори да застраши живота им.
Пиенето на много вода е едно от първите неща, които трябва да направим. Освен нея, се препоръчват леки билкови чайове без захар. Джинджифиловият и ментовият чай ще успокоят стомашната лигавица и ще помогнат срещу повръщането.
Храната трябва да е лека и лесно да се усвоява от организма. Така ще се облекчи работата на храносмилателната система. Сварен във вода грис или ориз, приготвен на пара с бистър пилешки бульон, са подходящи в подобен случай. Изключете от менюто лютата и мазната храна, както и тази, която съдържа много захар. Пържено, сладкиши, тестени изделия, плодове и алкохол могат само да усложнят положението. Всички те дразнят стомашната лигавица и червата, което удължава разстройството и може да предизвика усложнения.
Белтъчната храна също не е за препоръчване. Няколко дни след хранително отравяне избягвайте яйцата, млякото и месото, особено свинско и говеждо. Внимавайте с миди, скариди и суши, особено ако не сте наясно с произхода им. Можете да си позволите малко пилешки гърди и риба, ако са запечени, на пара или сварени в лек бульон.
Диетата при хранително отравяне изключва продукти, които не са добре сготвени. Рохките яйца и месото алангле създават потенциална опасност от развитие на патогенни бактерии, които могат да влошат състоянието на стомаха или да предизвикат друго хранително отравяне, което да се насложи върху първото. Затова варете или печете месо и яйца по-дълго време, за да убиете вредните бактерии, дори това да не е по вкуса ви.


