Приготви се за зимата! Тайната на хрупкавото зеле е разкрита, приготви го бързо и лесно още сега!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Определено киселото зеле е едно от невероятните зимни изкушения, вкусно и витаминозно, то съдържа малко мазнини и затова е толкова апетитно и любимо на мнозина. Киселото зеле е ценен източник на минерали – калций, магнезий, фосфор, натрий, сяра, хлор, калий. Още съдържа влакна и много витамини, които са жизненоважни за организма ни, съдържа още и лактобацили. Ако обичаш да научаваш нови и полезни рецепти, то тази статия е точно за теб!
Традиционна за моето семейство е рецептата за кисело зеле с ябълки . За целта трябва да изберете бяло зеле от по-късните сортове без зелени листа, добре е даже кочанът да е леко напукан. А ябълките е хубаво да са златна превъзходна - запазили чудния аромат на есента!
Необходими са следните продукти:
3 кг. зеле
1 голям морков
2-3 жълти или зелени ябълки
3 супени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Нарежете зелето на пръчици, ябълките и морковите обелете и настържете. Посолете. Ако искате ябълките да се усещат в зелето по-добре, трябва да ги нарежете на филийки. Когато баба слагаше зелето в голям съд, поставяше ябълките цели!
Разбъркайте добре - непременно с ръце, така че зелето да пусне сок.
Напълнете зелето в буркани, добре го натъпчете и оставете бурканите на стайна температура в продължение на 40 часа, за да ферментира.
За да бъде зелето бяло и хрупкаво, е необходимо да се осигури ферментационен газ. За да направите това, поставете дървени пръчки в бурканите. След приключване на процеса на ферментация сложете зелето в хладилника. След 2-3 часа можете да го нападнете!