ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Българка е сред най-добрите кулинарни фотографи в света. Ева Тонева успява да впечатли света с уменията си и да готви, и да снима. Тя е самоук талант както в кухнята, така и зад обектива.
"За мен е любов – любов към храната и любов към фотографията”, коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия кулинарният фотограф и стилист Ева Тонева.
А тайната й е проста. Вдъхновението идва от сърцето.
Ева Тонева започва кулинарното си приключение с огромен неуспех. Като млада домакиня с незавиден опит зад печката тя не може да изпържи дори две яйца на мъжа си.
"Яйцата наистина бяха прегорени от мен – връща се с усмивка тонева назад. - Една вечер трябваше да приготвя нещо на мъжа ми, не изчаках мазнината хубаво да се загрее и яйцата останаха в тигана".
Но провалът не я спъва – напротив. Вдъхновява я като всяка уважаваща себе си домакиня и се учи сама как да приготвя вкусна, домашна храна.
"Съпругът ми е първият човек, който повярва в мен – признава Ева. - Той закупи първият фотоапарат, с който и до ден днешен снимам".
Тя признава, че никога не си е и помисляла, че ще се запали по фотографията. Още в часовете по физика в родния Плевен е завладяна от пречупването на светлината и огледалните образи.
По-късно в Чехия, където живее със съпруга си и двете си деца, Ева хваща точилката и магията се случва.
"Снимането на храна, и то приготвена от самия теб, е като пъзел – казва тя. - Всяко апетитно парче трябва да е на мястото е си. И не е просто красиво, но и вкусно".
Един от вдъхновителите на Ева е Нир Адар. Когато вижда сладоледената му Айфелова кула, буквално губи съня и думите си. Не може да повярва, че чудото да снимаш истински сладолед е възможно. Опитва и сама. Да снимаш храна не е детска игра – има трикове, за които не подозирате. Само най-добрият фууд фотограф знае как да улови кадъра.
"Ако заснемем таратор в домашни условия, ще се види едно бяло петно – казва Ева. - Има различни хитринки - за краставичката, чесънчето и орехчето".
Храната, която хваща окото на Ева, са десертите. Обожава да аранжира трюфели. Избягва чиниите, защото просто са й скучни. Извън малките тайни Ева е от фотографите, които приготвят и снимат истинска храна. Старание, въображение и много, много труд – това забелязват кулинарни и фотокритици в САЩ в кадрите на Ева. Неслучайно я определят за един от най-добрите кулинарни фотографи в света - номер 4.
Снимките й впечатляват хиляди хора по света – да готвят, да снимат или и двете - дори и да не могат. Ева е един от хората, които не виждаме, но без които рекламите по телевизията няма да са така апетитни.
Нейните фотографии не просто грабват окото. Те вдъхновяват бъдещи кулинари и бъдещи фотографи.


