BG EN

Проверете с тези трикове дали медът е разреждан

Животът днес

Проверете с тези трикове дали медът е разреждан

14730
на 09.07.2022
Проверете с тези трикове дали медът е разреждан
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Като всеки ценен продукт и пчелният мед има евтини имитации. В подобията се влагат какви ли не вещества, сред които сироп от бяла захар или царевична фруктоза които са най-невинните.

препоръчано

Основните методи за подправяне на мед са два: разреждане с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранно изваждане от кошера. В първия случай добавянето на сиропа увеличава обема му и оттам намалява производствените разходи. Преждевременното изваждане от кошера позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време.

свързани новини

Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се влошава качеството на крайния продукт. 

Как да разберем дали в бурканчето, което сме си купили от магазина, от пазара или от сергия край пътя, има истински мед? Ето няколко идеи за тестване в домашни условия с подръчни материали:

Топнете кибритена клечка в бурканчето и я запалете. Ако медът е чист, клечката ще изгори по обичайния начин, но ако пламъкът избухне и изгасне веднага, това подсказва, че медът съдържа вода.

Капнете върху салфетка. Ако капката запази формата си, значи медът е качествен. Ако се разтече и намокри салфетката, взели сте менте.

Капнете малко мед до мравуняк. Ако мравките го заобикалят, това е добър знак. Смята се, че пчелите защитават меда си с естествени репеленти, които отблъскват мравките.

Размесете с вилица мед и жълтък. Ако медът е истински, жълтъкът започва да изглежда като сварен.

Пуснете в чаша вода лъжичка мед. Истинският мед се спуска и остава на дъното, докато обработеният или изкуствен мед започва да се разтваря.

Намажете мед върху парче хляб. Оригиналният пчелен продукт ще залепне здраво, а фалшификатът ще размекне тестото поради наличието на добавена вода.

Сипете няколко лъжички върху дъното на чист и сух съд и го нагрейте. Истинският мед бързо карамелизира, без да се пени, докато имитациите образуват мехури и трудно се карамелизират - отново заради водата в тях.

Разбира се, тези експерименти не дават 100% надеждни резултати. Много зависи от вида на меда и от начина, по който е съхраняван.

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 9
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК