ПРОЛЕТНИ НЕВОЛИ: Специалисти разкриват ка се отразява смяната на сезоните и как да се справим по-лесно
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Как се отразява смяната на сезона и преминаването към по-топлото време на хората? Председателят на Oбщопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия, че с настъпването на пролетта неговите пациенти по-често се оплакват от болки в ставите.
„Съветвам всички да избягват твърде ранните култури, които са оранжерийни, да се използват сезонните, да не се прекалява с ранните плодове и зеленчуци – посъветва доктор Миндов. - Причината е, че обработката им не е достатъчно качествена и се получават чревни проблеми”.
Лекарят съветва да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци като ряпа и моркови и да се избягват ранните плодове – ягоди, грозде.
Диетологът д-р Мария Русинова препоръча прием на плодове и зеленчуци, но като междинна закуска в 10:00 и 16:00 часа.
„Могат да се използват за сутрешна закуска, ако им добавим ядки и семена – каза Русинова. - В този сезон трябва да намалим тестените храни, обработените храни, въглехидратите и захарите”.
Председателят на Сдружението на нутриционистите в България Яна Данаилова смята, че храната трябва да бъде с минимална обработка, свежа и сезонна.
„През пролетния сезон чувстваме лек дискомфорт, който се дължи на липсата на витамини и и минерали от дългата зима, от липсата а слънчева светлина”, поясни специалистът.


