ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно. Малки количества млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите млекопреработвателни предприятия. Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.
И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба могат да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.
Новите правила ще важат след обнародването в "Държавен вестник" на промените в наредбата. Те допускат производството на млечни продукти от овче, козе и биволско мляко да се извършва и в т.нар. мобилни мандри.
Те са новост за България, но от години се ползват например в Швейцария.


