ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Йовка Лукова, Раковски
Необходими продукти:
1 заек - около 2500 г
сланина - около 500 г
1 портокал
За плънката:
дреболиите на заека
200 г ориз
200 г гъби
2 глави лук
сол
За овкусяване на заека:
30 мл соев сос
1 с.л. мед
универсална подправка
черен пипер
кимион
1 ч.л. горчица
Начин на приготвяне:
На дъното на правоъгълна тава се нареждат лозови пръчки във вид на решетка. Заекът се поставя върху тях. За овкусяването му се смесват подправките добре и се намазва отвън и отвътре. Нарязаният лук, гъби, дреболийки и ориз се слагат да се запържат. После добавяме чаша вода. За да омекнат, прибавяме и 1 щипка сол. Заекът се напълва и зашива. Сланината се реже на филийки и с помощта на клечки за зъби се прикрепя по заека. Портокалът се нарязва и се слага върху него. Наливат се 2 чаши вода, завиваме с фолио и печем на 200 градуса за два часа. От време на време го отвиваме и го поливаме със соса. Последните 10 мин на печенето махаме фолиото, за да се запече.