BG EN

Първо в ПИК! САЩ забрани хидрогенираното масло – причина №1 за инфаркт, инсулт, диабет и рак! Има го и в нашите банички!

ЧАС ПИК

Първо в ПИК! САЩ забрани хидрогенираното масло – причина №1 за инфаркт, инсулт, диабет и рак! Има го и в нашите банички!

43424
на 05.12.2013
Първо в ПИК! САЩ забрани хидрогенираното масло – причина №1 за инфаркт, инсулт, диабет и рак! Има го и в нашите банички!

У нас то е неизменно във всички банички, вафли, чипсове, бисквити, майонези и кетчупи

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Масовата употреба на хидрогенирано масло в храните накара Държавната агенция за храните и лекарствата в САЩ – FDA, да го обяви за вредно и да го забрани. Това стана само преди дни, когато федералният регулатор на всички фармацевтични концерни призна, че тази модификация на натуралните мазнини – олио, масло и др. е опасна за здравето.

препоръчано

Това полуизкуствено масло е завзело  почти целия наш пазар като маргарин и като компонент в банички, кифли, вафли, бисквити... Пише го на почти всички етикети на захарните изделия у нас като хидрогенирано растително масло, но и по други начини.

В САЩ досега беше позволено на етикетите на храните да не се изписва, ако количеството на хидрогенираното масло е под 1%. Но производителите се изхитриха и масово слагаха 0.9%.

Докато у нас никой не знае с колко са тъпкани храните с тази евтина "биопластмаса". Тя се отлага по кръвоносните съдове, тъй като не се разгражда от организма.

В становището на FDA се обявяват причините за забраната му, до които се е стигнало след продължителни и задълбочени проучвания на въздействието му:

1. Забавя метаболизма (обмяната на веществата) в организма.

2. Увеличава възпаленията в целия организъм.

3. Намалява добрия холестерол – HDL.

4. Увеличава лошия холестерол – LDL.

5. Причина е за диабет, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, деменция и рак.

Хидрогенизираното масло всъщност в началото е естествен продукт – растителна мазнина, в чиито молекули по изкуствен начин се добавя 1 атом водород  (хидроген). Така се увеличава трайността на продукта, което е важно за търговската мрежа. Но мазнината се превръща в нещо средно между храна и пластмаса, какъвто е и маргаринът.

Наши диетолози препоръчват - Не употребявайте масло с масленост под 82,5%! Те са по-конкретни за вредния ефект от консумацията на трансмазнини, както още се нарича хидрогенираното масло.

Ето и вредните последици, които то предизвиква:

Употребата на хидрогенирани мазнини  намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

 

Продукти, които съдържат хидрогенирани масла (трансмазнини): 

Маргарин

Меките масла, миксовете от краве и растителни масла

Рафинирано растително масло

Майонезите

Кетчупите

Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд)

Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити

Снаксове, чипсове, пуканки

Замразени полуфабрикати

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО) Асен Василев свърши за 11 секунди (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК