Разследване в ПИК и "Час Пик"! Олинклузивът по морето - пълна измама, цели семейства гладуват и изхвърлят манджи "втора ръка"
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Група от 6-ма шведи, почиващи вече трета година в хотел на Слънчев бряг, преди дни демонстративно изхвърлиха обяда си в морето. Те са си платили почивката по офертата Ол инклузив /която включва спане и храна/, но заплашиха, че ще напуснат курорта заради безобразното меню в хотелския ресторант. Шведските туристи поясниха, че той им предлага само едни и същи безвкусни буламачи от неизвестен произход. Няма шунка, пастети, риба тон, сирена като ементал и грюер и др.
Големите скандали с услугата „Ол инклузив” в хотелите по родното Черноморие избухнаха преди дни и продължават с пълна сила. Интернет форумите буквално загряха от гневни хора, които са броили купища пари за почивка. Направили са го заради уверенията, че с Ол инклузив семействата им ще бъдат обгрижвани и добре нахранени. Няма да им липсват нито майсторски гозби, нито бол пресни плодове и зеленчуци.
Какво става обаче? Собствениците на морските хотели , които работят само Ол инклузив, изготвят ефектното меню с продукти, с които храната ще им излезе възможно най-евтино. Те масово лъжат туристите, отрупвайки масите с картофи, ориз, боб, тиквички, печени чушки, нарязани меки домати и др. Така създават лъжливата илюзия за изобилие на трапезата. А най-скандалното е, че остатъците от храната на следващия ден се превръщат в нови манджи.
За това разказа Райна П. от Св. Влас, която това лято работи в една от кухните на голям хотел на Слънчев бряг. Момичето повдигна завесата и откровено разбули ревниво пазени от ресторантьорите тайни за оползотворяването на остатъцте от основните ястия. Аргументирайки се, че кризата е стигнала и до туризма, те измислят нови атрактивни имена на гозбите и нагло сервират разни бъркочи на туристите на следващия ден и по-следващия ден.
Манджи „Втора ръка” по нашенски рецепти
. „Прясно” изпечена пица – останалите от сутрешната закуска салами, сиренца и парченца пилешко месо се превръщат в пици.
. „Майсторлъшки” супи - от рибата и пилето, които не могат да се предложат на порции, се правят... вкусни супи.
. Боб чорба по „български”– ако някой си мисли, че готвачите ще варят по 3-4 часа боб, за да спретнат вкусна българска чорба, се лъже. Взима се бобът от неизядените вчерашни гарнитури, вода и малко мерудийки, и ето ти боб чорбата.
. „Пикантно” кьополу и лютеница – те стават от зеленчуковите остатъци по чиниите та туристите. А краставицата отива в млечните салати.
. Пюрета „Мечта” – бъркат ги с миксери от сварените картофки.
. „Домашни” кърначета – произвеждат се с машинката за кърначета от недоядени кюфтета и наръфани пържолки, плюс парченца от саламчета и др.
. „Втасала” кавърма – тя се прави най-лесно. Смесват се вчерашни остатъци от пилешко и свински мръвки, добавят се други зеленчукови остатъци, малко червен пипер и чаша вино – ето я.
Стефан Ж. от Варна:
Търсят се готвачи - пладнешки разбойници
С обяви по вестниците и в интернет форумите продължават масово да се търсят готвачи за морските курорти. Заплатите им варират от 2000 до 4500 лв. Но не става дума за доказани майстори- кулинари, които могат да произведат вълшебни вкусотии. Такива на хотелиерите не са нужни. „На интервютата с мераклиите за тази работа винаги се поставя най-важното условие – да правят от мъгла боя” –оплака се Стефан Ж. от Варна, който вече се явява на трето интервю за работа. Младият човек е опитен готвач, но не събира кураж да се нагърби с прехраната на стотици туристи, без достатъчно и качествени продукти. Той призна ,че трима работодатели дори са му предложили премии, ако успява да зарежда масите с много ястия, въпреки евтините и ограничени продукти.
От овчар хотелиер не става
„Бях на почивка с олинклузив във Варна,- разказва Антон Байков. - Понеже разбирам от ресторантьорство – аз съм бивш готвач, веднага ми стана ясно как хартисалото по чиниите от закуската компле- сиренце и кашкавал, го панират всеки ден. И пак го връщат за консумация. Да ви е сладко ,братя българи, отново заповядайте на хотел на нашето море! Крайно време е да разберете, че на престъпника и крадеца, независимо дали е беден или милионер, мисленето не се променя. Куцо и сляпо, коя ли не мутра по морето, вдигна хотел и отвори ресторант. Ама тая работа никак не е лесна, не може само да се лапат пари. Истината е една - от овчар, пасъл добитъка по близките ливади, хотелиер не става.
Интернет форумите загряха
Офелия: Гнусотиите са страшни! Ако се сложат скрити камери в кухните, никой няма да лизне от бъркочите. Да ме извинява министър Ангелкова, но няма и не може да има туризъм при Ганьо.
Евстати: Потърпевш съм от хотел Берлинер на Златните пясъци. Срещу 160 лева на ден ти дават само салам народен и леберкес. Няма шунка, няма пържоли. В Албена пък стаи на 4-звезден хотел са само с площ от 7-8 кв. метра....
Майдана: Туризмът е фина работа, той не може да се прави от селяндури, цял живот яли на мушама, крадци и мутри /всички с лесни пари/. Тези никога не могат да предложат високо качество на услугите. Не знаят как да посрещат и се държат с хората, които си оставят парите при тях. Затова българите бягат на почивка в чужбина.
Мария Венкова:
Писна ми от кебапчета с вкус на найлон!
Мария Венкова от Хасково се е подлъгала от сравнително не скъпа оферта за почивка на море – по 85 лв. на човек на ден. Отива с дъщеричката си в хотела в Приморско, но е потресена от услугата Ол инклузив. По-точно от храната в ресторанта. Всяка сутрин персоналът му отрупват масите само с пържени филии – с останалия от предишните дни сух хляб. Слага също от най-евтиното сирене, но скъпернически, то се свършва веднага В другите чинии има люспи от взел да почернява мек телешки салам и „Камчия”. Ако някой се добере до сварено яйце, е постижение. Затова пък едри парчета диня могат да бъдат докопани без много зор. На обяд винаги има таратор - чиста вода с настъргана с корите краставица. А вечер давали кюфтета и кебапчета от готовите опаковки – с много соя и вкус на найлон, твърди Мария Венкова.


