ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Отстояние от 2.5 метра между масите в откритите пространства на ресторантите е твърде много, коментира пред Нова телевизия председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов бъдещите изисквания за работа на кръчмите.
Затова ресторантьорите искат и настояват за намаляване на отстоянието до един метър.
"Изпълнението на изискванията не е трудно, но ресторантьорите не искат да отварят заведенията, защото няма икономически смисъл да го правят. За малките обекти е непосилно да има толкова големи разстояния между хората. За 50 кв. метра това означава 3 маси. Това не са облекчения, а утежнения“, смята Алибегов.
По думите му, капацитетът на заведенията ще бъде намален наполовина, а разходите ще бъдат на 100 процента.
"Наемодателите също няма да се съобразят с какъв капацитет ще работим и ще искат пълния наем на обектите си“, твърди шефът на асоциацията.
За опазване на здравето на служителите и клиентите се предвижда въвеждане различен вход и изход на заведенията, дезинфектанти и други мерки. Спорно според бранша е и носенето на маски и по-скоро ще предложат шлемове.
Колко са загубите на ресторантьорите не може да се прецени от началото на пандемията, смята Алибегов. "Загуби за бизнеса са огромни, инвестициите в първите месеци на годината бяха големи, защото се очакваха добри приходи“, завърши шефът на асоциацията на заведенията.


