ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Роботи-готвачи са една от големите атракции на зимните олимпийски игри, които се откриват на 4 февруари. Машините приготвят без човешка намеса вкусните блюда и зад прозрачна преграда всичките им действия могат спокойно да бъдат наблюдавани. Най-бързо свършват пърженото говеждо месо и задушената юфка със зеленчуци. А цените им не са никак евтини.
Порция говеждо, например, е близо 12 евро, задушен карфиол е 4 евро. Най-евтин е оризът на пара – 70 евроцента.
В основния медиен център пък работят 18 робота, които приготвят храната и я сервират по масите. Менюто включва традиционна китайска кухня, но и познатите на Запад бургери и пържени картофки. Отделно пък има робот-барман, който може да забърка един от четирите коктейла, предлагани в менюто.
А единствената ни фигуристка на игрите Александра Фейгин ще направи последен старт преди олимпиадата на турнира „София Трофи“, който започва от сряда в Зимния дворец.
На леда ще излязат близо 300 спортисти от 22 държави. Надпреварата е за различни възрасти, а тази при големите е в петък и събота. Турнирът е и част от инициативата „София – европейска столица на спорта“.
Същевременно напрежението между Украйна и Русия се пренесе частично и в спорта. Украински фигурист предпочете да отговаря на английски език на руски журналисти в навечерието на игрите.
„На тази олимпиада отговаряме само на украински или на английски език - казва Иван Шмуратко. - Правя всичко, за да бъда тук. Аз съм спортист и моята работа е на леда.“