ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Руколата е от семейство кръстоцветни, също както и броколите, зелето и брюкселското зеле. Тя, подобно на други листни зеленчуци, е с богато съдържание на нитрати - повече от 250 мг на 100 г от зеленчука.
Високите нива на диетични нитрати се свързват с понижаване на кръвното налягане. Те също така намаляват количеството кислород, необходимо по време на физическо натоварване. По този начин се подобряват спортните постижения.
Количеството от две чаши рукола съдържа 1 г протеин, 0,3 г мазнини и 1,5 г въглехидрати - включително 0,6 г фибри и 0,8 г захар. Консумацията на това количество от зеленчука осигурява 20% от нужния за деня витамин А, над 50% от витамин K и 8% от необходимото дневно количество витамин C, фолиева киселина и калций.
Руколата е сред 20-те храни с най-високо съдържание на хранителни вещества с най-малко калории.
Консумацията на листни зеленчуци отдавна се свързва с понижен риск от развитие на рак на дебелото черво и белите дробове. При скорошни проучвания се установява, че съединението сулфорафан в тези зеленчуци, освен че придава горчивия им вкус, има противоракови свойства.
Учени установяват, че споменатото съединение може да потисне ензима хистон деацетилазата, който участва в развитието на раковите клетки.
Руколата съдържа и хлорофил. Той ефективно блокира канцерогенния ефект от хетероциклични амини, които се формират при печене на храната на много висока температура.


