Необходими продукти:
3 яйца
1/3 ч.ч. мед
1 ч.ч. ръжено брашно
1-2 ябълки
1/3 ч.ч. нарязани или начукани орехи
1 пълна ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
50 мл зехтин, масло или олио
хартия за печене или мазнина за тавата
Начин на приготвяне:
Медът се разтопява на водна баня или на слаб котлон. Приготвят се орехите. Брашното се разбърква с бакпулвера и канелата. Яйцата са на стайна температура. Формата за печене се намазва леко с олио или се покрива с хартия за печене. При всяко от следващите добавяния сместа се разбива добре: първо са яйцата; следва брашното, постепенно мазнината, постепенно медът. Фурната се загрява на 180°С. Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета, слагат се в сместа заедно с орехите и се разбърква с лъжица или телена бъркалка. Сместа се изсипва във формата и се слага във фурната за 20 минути, намалява се на 160°С и се пече още 20 минути. Кексът се оставя да се адаптира бавно към околната среда, като първо се открехва фурната, после се отваря, след известно време се изважда от фурната и вече леко топъл може да се извади от формата.
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър