ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
С изложба на домашни гозби, приготвени с много вкус от местните хора, в село Брежани край Благоевград започна традиционният празник на кестена.
Петият поред и традиционен празник на кестена се организира в бившето миньорско село Брежани, община Симитли от Сдружение „Хора и традиции”. Целта на празника е не само да се покажат ястията, приготвени с кестени, но и да алармираме институциите, че насажденията вехнат, загиват от години”, каза Румяна Панова, председател на сдружението.
По традиция празникът на кестена в селото в подножието на Пирин планина започва с кулинарна изложба. Почти всички баници, баклави, кексове, пити, са приготвени или гарнирани с кестени. Приготвят ги местните хора, сред които и бабите-самодейки, с които Брежани се гордее. Една от тях е Райна Гюрова. Според нея тук виреят най-сладките кестени в цяла Европа. Любимото й ястие е баклава, приготвена от пържен хляб, орехи, кестени и канела.
Баба Райна днес бе приготвила още баница с тиква и орехи, а в кошница бе поставила кестените заедно с „чушката”, както тук наричат подобната на таралеж бодлива обвивка. Тя още от дете събира кестени, които някога наричали „костени”. Тя най-много обича да се катери по дървото, за да ги брули. Катери се и сега, макар че отдавна е прехвърлила 70-те години. Според нея с добавяне на кестен много от гозбите имат съвсем друг вкус.
На масата пред естрадата, където се изявяват фолклорни и танцови състави, освен гозбите, са подредени и традиционнитe за есента плодове-тикви, ябълки, круши и др., както и красиви цветя.
В Италия има многобройна колония от родени в Брежани, но избрали пътя към чужбина. Обратно на логиката, тук преди години се задоми италианец. Мауро веднага се приспособи към местните хора, научи ги как много по-лесно да пекат кестени. В приготвянето на печените кестени му помага синът Марчело.
Празникът в Брежани продължава с песни и танци, в които се включват и много гости от страната.