ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
18 от най-здравословните храни, които трябва да добавите към диетата си.
Представяме ви списък от 18 здравословни храни, които трябва да присъстват в менюто на всеки човек, съветва "Фрамар":
1. Боб – Независимо дали ядете месо или сте вегетарианец, бобът трябва да е един от основните източници на протеини. Основното предимство на боба пред месото е, че той осигурява протеини на тялото, без наситени мазнини и холестерол. Освен това бобът е чудесен източник на фибри, желязо, калций, магнезий, витамини от група В и антиоксиданти. Накисването на боба във вода намалява значително веществата, които причиняват газове.
2. Чесън – Този братовчед на лука трябва да бъде част от ежедневната ви диета. Той е известен с това, че повишава имунитета и укрепва здравето. Подобрява работата на сърцето и предотвратява заболявания, причинени от възпаления. Чесънът контролира инфекциите причинени от бактерии, вируси, гъбички, дрожди и намалява риска от редица видове рак. Нарежете или счукайте чесъна и го оставете за около 10 минути преди готвене, за да извлечете най-добрите здравословни ползи.
3. Артишок – Това растение е едно от най-богатите на диетични фибри. Освен това артишокът е добър източник на витамин С и К, фолиева киселина и манган. Съдържа флавоноида силимарин, който защитава черния дроб. Листата на артишока съдържат антиоксидантите рутин, кверцетин и галова киселина, поради което учените смятат, че може да помогне в борбата с рака.
4. Семена – Семената от чиа, коноп и лен са важна част от диетата, особено ако не ядете риба. Те са отличен източник на Омега – 3 мастни киселини и подпомагат много здравето на сърцето. Подпомагат дейността на мозъка, намаляват възпалението и болките в ставите, понижават нивата на холестерола, заздравяват костите и помагат при високо кръвно налягане. Семената от лен съдържат най-много Омега – 3 мастни киселини, конопа съдържа най-много протеин, а чията съдържа най-много фибри и калций. Семената могат да бъдат добавяни към салати или с кисело мляко за закуска.
5. Нар – Нарът помага много в борбата със свободните радикали, балансира нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето.
6. Сьомга – Тази вкусна риба е богат източник на витамин D, особено през зимата, когато слънчевите часове са много малко. Витамин D оказва огромно въздействие върху емоционалното здраве. Независимо дали сьомгата е дива или отгледана в развъдник, тя съдържа много важни хранителни вещества, които заздравяват имунната система.
7. Сладък картоф – Сладките картофи са богати на витамини А и С и минерали. Готвят се сравнително лесно, а сладката им грудка е изключително богата на калий.
8. Фурми – Фурмите са сладки и пълни с фибри. Имат силно антимикробно действие, понижават нивата на холестерола и подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система.
9. Зелен чай – Зеления чай има ободряващо действие подобно на кофеина, което обаче е по-продължително. Комбинацията от зелен чай и кокосово или бадемово мляко ще ви направи неудържими през деня.
10. Банани – Бананите са отличен източник на калий, фибри, магнезий и витамин В6. Добре узрелите банани са един от най-богатите източници на фруктоолигозахариди (FOS), които подпомагат добрите бактерии в нашите черва. Бананите са лесно достъпни и сравнително евтини и е добре да се консумират всеки ден.
11. Яйца – До скоро се смяташе, че приема на яйца трябва да е ограничен, защото освен протеини те имат високо съдържание и на холестерол. В последствие обаче бе доказано, че холестерола в диетата ни не повишава нивата на холестерол в тялото. Затова и ние ви препоръчваме да се храните често с богатите на протеини яйца.
12. Глухарче – Глухарчетата съдържат големи количества на витамин К, витамин А и важни минерали като желязо, калий, магнезий и калций. Горчивите съединения в листата им подпомагат храносмилането, черния дроб и панкреаса. Проучванията показват, че хранителните вещества на глухарчето предпазват невроните, а чая от глухарче може да помогне при някои видове рак.
13. Ечемик – Подобно на овеса, ечемика съдържа бета-глюкан, който изсмуква като гъба холестерола от храносмилателния тракт и по този начин предотвратява усвояването му от кръвта. Ечемика е много подходяща храна за хората с диабет. Бета-глюкана подобрява действието на инсулина, което дава възможност за по-добър контрол на кръвната глюкоза.
14. Авокадо – Авокадото има много голяма хранителна стойност. Съдържа повече от дузина витамини и минерали. Освен това авокадото съдържа здравословните мононенаситени мазнини, които се съдържат в големи количества в зехтина. Половината от едно средно по размери авокадо съдържа около 140 калории и може лесно да се вмести във всяка една диета.
15. Червено грозде – Червеното грозде е един от най-богатите източници на два от видовете бета-каротин – Лутеин и Зеаксантин. Те поддържат здравето на очите. Забавят дегенерацията на макулата, причинена от възрастта и помагат при умствените отклонения, свързани с възрастта. Лутеина и Зеаксантина се срещат още в яйчния жълтък, грах, царевица, чушки, тиква, спанак, броколи и др.
16. Червена леща – Лещата е част от семейство бобови и е богата на протеини и фибри. Яденето на леща намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания и подобрява инсолиновата резистентност. Червената леща е особено подходяща, защото се готви бързо и лесно. Нейната мека текстура я прави идеална за супи, яхнии и пюрета.
17. Ябълки – Ябълките са сладки, сочни и почистват зъбите. Осигуряват много фибри, фитонутриенти за борба със свободните радикали, витамини С и В. Ябълките са източник на сложни въглехидрати, които стабилизират нивата на кръвната захар, което ги прави идеални за диабетици.
18. Бадеми – Бадемите понижават нивата на холестерола и са богат източник на протеини. Освен това те съдържат много фибри и витамин Е, които се борят със свободните радикали и заздравяват кожата, ноктите и косата. Бадемите съдържат калций, фосфор и магнезий, които подпомагат изграждането на здрави кости.