ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ето и най-честите митове и твърдения за виното.
Виното уврежда сърцето
Невярно. В умерени количества дори влияе благоприятно. Датски лекари изследвали над 14 000 души и открили, че сред пиещите вино смъртността е по-ниска в сравнение с тези, които пият бира, концентрати или изобщо не пият. Според една теория умереното пиене на вино повишава кръвните нива на ензим, който потиска образуването на кръвни съсиреци. Според друга червеното вино съдържа съединения, сходни с тези на аспирина. От трета страна, алкохолът понижава стреса, който особено много вреди на сърцето.
Виното помага срещу запушване на артериите
Вярно. Ясно е защо от отговора на предишния въпрос. Би трябвало да споменем за резултатите от продължителни изследвания на учени от университета в Уисконсин (САЩ). Те доказали по безспорен начин, че две чаши вино дневно са добро средство срещу запушване на артериите. Гроздовият сок също, но трябва да се приема в три пъти по-големи количества, за да предотврати коронарната тромбоза.
След инфаркт не трябва да се пие вино
Невярно. Ако биологичните и електрокардиографските изследвания са добри, спокойно може да се пие по 1-2 чаши хубаво вино на ден. След сърдечна операция доброто вино предотвратява повторното стесняване на артериите и укрепва отслабената сърдечна дейност.
Червеното вино спира атеросклерозата
Вярно. Неотдавна бразилски кардиолози приведоха нови доказателства, че виното пази сърцето. На европейския конгрес по кардиология в Бирмингам (Великобритания) Карлос Висенте Серано и колегите му от Института по сърдечни болести в Сао Пауло заявиха, че в червеното вино има някаква “вълшебна съставка”, която предотвратява сърдечните заболявания. Според Серано тази съставка пречи на мазнините в кръвта да се окисляват и превръщат в опасна плака. Кардиолозите подозират, че тези вещества са флавоноидите (апиген и лутеонин).