BG EN

Салмонелоза покоси четирима в Пловдив

Здраве

Салмонелоза покоси четирима в Пловдив

34544
на 09.08.2019
Салмонелоза покоси четирима в Пловдив
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Четирима пловдивчани се разболяха от салмонелоза през последната седмица. За това информираха от Националния център за обществено здраве и анализи. Експертите предупредиха, че ситуацията се усложнява в Пловдив и региона, след като за толкова кратко време се разболяха четирима душа. От началото на годината месечно салмонелозата тръшва между двама и трима души, като изключението е било през май, когато от нея са пострадали петима души.

Медиците припомнят, че това е инфекциозно заболяване, причинители на което са бактерии, наречени салмонели. При тяхното разпадане се отделя ендотоксин, който уврежда нервната система и вътрешните органи на човек. Някои от тези бактерии отделят и ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство.

Те са анаеробни и се развиват добре във всяка хранителна среда с температура от 10 до 40°С. Устойчивостта на салмонелната бактерия е висока и зависи от влагата, температурата и киселинността на средата. Те се развиват и размножават успешно в храни като яйца, месо, риба.

Със салмонелоза можем да се заразим най-вече чрез прием на неправилно обработена храна. Инфекцията започва внезапно, сред група хора, консумирали еднаква храна и поели от нея салмонелните бактерии. В обществени басейни и водоеми също можем да се заразим. Устойчивостта на бактериите позволява пренасянето им чрез контактни предмети, което ги прави много опасни за малки деца.

Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. Рядко заразяване се предизвиква от здрави бактероносители, които замърсяват хранителните продукти. Инкубационният период е къс - от няколко часа до едно денонощие.

Лечението на салмонелоза се състои в прием на препарати, съдържащи калций - глюконат, лактат, нестероидни противовъзпалителни средства, глицерофосфат, медицински въглен и витамини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

За да се защитим от коварните бактерии, трябва да избягваме консумацията на сурово месо, мляко и яйца. Много важна е правилната термична обработка и правилното съхраняване в хладилник на храните. Не на последно място трябва да споменем, че е нужен добър ветеринарен контрол над животните, обобщава "Марица".

препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 47
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК