САМО В ПИК TV! Проф. Тодор Кантарджиев с горещ коментар за чумата по прасетата - опасна ли е за хората и как да обработим месото, за да е безвредно
Последвайте ни в Google News Showcase
Топ епидемиологът проф. Кантарджиев разкрива пред ПИК TV опасна ли е чумата по прасетата за хората и как да обработим свинското месо, за да е безвредно.
WINBET – 3 начални бонуса + 3 подаръка за Спорт, Казино и Live Казино! (18+)
Когато хората започват да колят прасетата през лятото, както е в момента, и да го слагат буркани - бурканите трябва да са изключително чисти и месото също - по него не трябва да има следи от фекалии или пръст. Бурканите трябва да се варят дълго. Второто най-важно нещо е предпазването от ботулинов токсин, който е най-силната биологична отрова. Неправилно съхраняваното месо може да има ботулинов токсин и дори малко да си ял, може да причини смърт, а тези, които са яли малко по-малко ще трябва да се лекуват доста дълго от различни парализи.
През лятото месото трябва да бъде още веднъж сварено, защото започне ли ботулинови отравяния, те са ужасни. Българинът трябва да знае, че отвори ли консерва, месото трябва още веднъж да се готви и пече преди ядене, посочи Кантарджиев.
Вижте цялото интервю ексклузивно във видеото на ПИК TV: