Само в "ПИК" и "Ретро": Ето кои ГМО храни носят рак и безплодие!

ЧАС ПИК

Само в "ПИК" и "Ретро": Ето кои ГМО храни носят рак и безплодие!

73180
на 11.09.2014
Само в ПИК и Ретро: Ето кои ГМО храни носят рак и безплодие!

Хляб, мляко, синьо сирене – тихите убийци от нашата трапеза

Последвайте ни в Google News Showcase

След като затвърди дългогодишната си позиция на първенец по смъртност от инфаркти и инсулти, България вече официално зае призовото място в ЕС и по ракови заболявания. През последните години те са се увеличи не с проценти, а в пъти. Една от причините за тази национална трагедия е това, че без дори да подозираме всеки ден доброволно поглъщаме огромни количества ГМО отрови.

препоръчано

Те безвъзвратно съсипват нашия и на децата ни организми.

И много рядко някой от Министерството на здравеопазването или от Държавната агенция по безопасност на храните обелва дума за коварните генно –модифицирани продукти на родния пазар и на трапезата на българина. Затова остава човек сам да се поразрови в темата ГМО, която е почти табу. Направи ли го, косата му буквално ще настръхне от ужас. Защото магазините и пазарите ни бъкат от отровни продукти.

Нека припомним до какво водят смъртоносните растителни и месни мутанти.

Още на 11 ноември 2008 г. австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, които твърдо доказват как ГМО-храните причиняват безплодие. Д-р Юрген Зентек, професор по ветеринарна медицина във Виенския университет, е шеф на екипа, изследвал две групи мишки. Едната група е била хранена с нормална храна, а другата – с 33% генномодифицирана царевица – хибрид на „Монсанто” / Зловещ химически концерн. Повечето страни от ЕС, без България, официално забраниха неговите продукти. Журналистката Мари Моник Робен неотдавна създаде документален филм за мрачната картина на престъпленията към хората и околната среда на тази компания – производителка на известните отрови аспартам, ориндж и др. С камерата си младата жена влезе в домовете на десетки нещастни хора, загубили близки от рак заради отровите на „Монсанто”/.

Но да се върнем на втората група мишки, хранена във Виена с ГМО смески. Животинчетата изведнъж престанали да забременяват и раждат. Те силно отслабнали,  наблюдавло  се увеличение на черния им дроб и опасни промени в кръвната картина. Изследователите забелязали и бум на изключително рядка алергия.

Още: отдавна не е тайна, че  американският концерн „Монсанто”, един от най-крупните разпространители на хербициди и ГМО култури в света,  манипулира говежди хормон. Вкарва ги в бактерия-преносител Е.Коли. Защо? Ами добивът от мляко при кравите нараства с цели 30%. Но пък в същото мляко двукратно се увеличава количеството на един инсулиноподобен растежен фактор, който онколозите свързват с рака на гърдата и със смъртоносните тумори в стомаха.

Нов взрив от страх в целия свят предизвика публикуването на резултатите от проучване за наличието в храните  на токсина Bt, широко използван при генното модифициране на организми. Идеята е в тях да се внедряват гените на една бактерия, за да станат културите по-устойчиви на вредители. ГМО-патладжанът, например, също съдържа токсин, получен от почвената бактерия Bt.

Доскоро учените се надпреварваха да твърдят, че тя не заплашва човешкото здраве, защото се разграждала в червата.  Но се оказа, че не е така – учени от Канадския университет в Шербрук наскоро доказаха, че същата бактерия провокира инсектициден белтък, циркулиращ в кръвта не само на бременните жени, но и на плода в утробата им. Така се увреждат безвъзвратно две цели поколения.

Кои са ГМО храните на българския пазар, за които трябва да внимаваме. Ето ги:

Доматеното пюре и кетчупът – те обикновено се произвеждат от ГМО домати, които са модифицирани, за да не гният. Най-често това са евтините есенни т.нар. свински домати, които не са на стебло, а растят полегнали на земята. Отглеждат се и се берат лесно. Внимавайте и с пиците – обикновено те се приготвят тъкмо с такова доматено пюре.

Лютеницата – българските й производители я уплътняват с царевично нишесте или картофено пюре. И в двата случая е възможно да са използвани ГМО продукти.

Чипс и картофено пюре. Най-вероятно е да са произведени от ГМО-картофи, защото добивите от тях са много по-гоеми.

Витамини. Често върху опаковките на някои хранителни продукти, като плодови сокове, зърнени закуски и млека, особено тези за деца, е написано, че са обогатени с витамини. Но се премълчава, че някои витамини са произведени с помощта на генетично модифицирани бактерии. През 2010 г., например, стана ясно, че популярните витамини Центрум съдържат ГМО. Беше издадена заповед те да бъдат изтеглени от аптечния пазар в 23 държави, включително и от България, и да бъдат унищожени.

Шоколад. В него се добавя соя, която нерядко е произведена от генномодифицирана соя. Тази соя е един от разрешените за употреба продукти в ЕС. Соевият лецитин се добавя още в сладкарските и тестените изделия, в дресингите за салати. У нас масово и в колбасите , признават експерти от Районните здравни инспекции.

Пуканки. Доказано е, че се приготвят от генно модифицирана царевица. Сладката царевица също е ГМО продукт. Целта на селските стопани е тя да стане  устойчива на хербицидите. На второ място – тя сама да започне да  произвежда инсектицид, който се бори с вредителите. Царевичното брашно също се приготвя от такава царевица.

Майонеза. ГМО съставките идват от влагането в нея на голямо количество растително масло, което може да е произведено от модифицирана суровина.

Захар. Напълно възможно е тя да е произведена от генетично модифицирани захарно цвекло или захарна тръстика. Разработката при тръстиката е направена с цел повишаване устойчивостта към пестицидите.

Жито. Има генномодифицирани видове жито, с цел то да стане устойчиво на  убийственте дози пестициди. Според известния американски кардиолог д-р Уилям Дейвис от Вашингтон, съвременната генно модифицирана пшеница – основна съставка на хляба, е „перфектна хронична отрова”. Най-опасен в нея е глиадинът – това не е глутен, а нов протеин, който всъщност е опиат. Засяга рецепторите на мозъка, които пък стимулират апетита. Д-р Дейвис твърди, че именно това е причината за масовото затлъстяване. Според него ГМО пшеницата ни принуждава да изяждаме поне по 440 калории повече на ден, и то 365 дни в годината.

Какво да правим, за да се спасим? За съжаление нямаме особено голям избор за самосъхранение. По закон предварително опакованите ГМ продукти трябва да носят обозначението:”Този продукт съдържа генномодифицирани организми”. Изискването се отнася и за олиото, захарта и др. Някой да е видял подобен текст? У нас никой не го е еня какви наредби са издадени. Въпреки предвидената санкция от 500 000 лв., нито един производител или търговец не се съобразява с тях. И нито един досега не е глобен. Може би и защото законът  у нас е много либерален – за продукти с ГМО под 0,9%, указанието на етикета не  е задължително. Е, кой сега ще седне да мери процента на отровата?

Как да се спасим?

Анализ на Националния център по общественото здраве и Министерството на здравеопазването потвърди, че на етикетите върху десетки тестени изделия, месни продукти, кисело мляко, олио, синьо сирене, хляб, бира , съдържащи ГМО, няма и помен от указания за споменатата отрова. А при 300 проверки, направени само преди година, в 20% от храните са отрити ГМО-та. Инспекторите продължават да инспектират магазини и производствени халета. Но ефект от проверките им засега не се забелязва. Никой и не дава рецепта как обикновеният клиент в хранителния магазин може да опази семейството си от ГМО отровите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК