САМО в ПИК! Ракията менте изменя нашето ДНК и е сред причините за рискова бременност и увреждания на плода
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Изключително малко засягана е темата за нелегалния алкохол и последствията, които той може да има при продължение на човешкия род.
Експертите и акушерите мълчат и хиляди потенциални родители на деца с вродени малформации остават в неведение какви рискове може да има тяхната безотговорна консумация на наливна нелицензирана ракия и алкохоли менте.
Началникът на Токсикологията към УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Янко Илиев разяснява, как употребата на различен от стандартизирания у нас алкохол, крие риск от отравяне на всяка наша клетка и изменяне дори на генетичната информация, която тя носи. Именно в това се крие и неподозираната причина на някои злоупотребяващи с нелегален алкохол, например наливна ракия с етикет „домашна“, родители да се раждат деца с тежки генетични малформации.
Според него най-чести и големи са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган в нашето тяло. Сред най-често поразените са зрението, стомаха, черния дроб, ендокринната и половата система дори. Те могат да станат жертва на дори 20 г пърцуца (отровна ракия), каквато през последните години залива в пластмасови дамаджанки и бутилки пазарите и кръчмите. Токсикологиите са пълни с пострадали от такава наливна ракия и най-често за тях последствията са - токсичен гастрит, токсичен хепатит, енцефалопатия, полиневрит и нерядко токсичен алкохолен панкреатит. Най-тежкото последствие за всички злоупотребяващи с такива алкохоли е – смъртта, която може да настъпи дори мигновено, ако в пърцуцата има много високо съдържание на метилов спирт.
Експертите са категорични, че във всяка една ракия без бандерол, независимо с какви етикети или в каква опаковка се търгува тя, има реална опасност за нашия живот. Зад производството на всяка такава наливна „домашна“ ракия се крият множество ужасяващи фактори, които карат дори производителите й да не я консумират. Жаждата за бърза печалба все по-често прави тези нехайни производители, казанджии, убийци.
Причини за смъртоносното действие на нелегалната ракия са няколко. Първо е лошото качество на суровината, като изгнили плодове, вложени заедно с костилките, ферментирали компоти и мухлясали мармалади. Дори няколко грама от цианидната киселина, която се отделя от костилките при варене, примесена с метанол и висши алкохоли, са смъртоносни.
Премахването на костилките обаче е много пипкав момент, който би оскъпил ракията и нелегалните казанджии не го правят. Най-често тази нелегална наливна ракия, прикрита като домашна, се произвежда в самоделни казани, често направени дори от стари ръждясали бойлери и перални.
Поддръжката им включва спойка със силно токсични метали, лепила, хигиенни материали. Освен това, те нямат дори част от нужната система за отделяне на метиловия спирт от ферментационните алкохоли, които в комбинация имат тежко невротоксично действие.