СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено, въпреки че е възможно подсладителят да е канцерогенен. Това е заключението на Световната здравна организация.
Два отделни панела от експерти са анализирали стотици изследвания и са стигнали до този извод. Едната група е следила за доказателства, че веществото е потенциално опасно, а другата за реалния риск от него.
Определението "възможно канцерогенно" буди притеснение, но означава, че доказателствата за опасността се "неубедителни", посочват учените.
Повечето от хората употребяват значително по-малко количество от препоръчаното. Въпреки това от СЗО съветват активните консуматори на диетични газирани напитки и кисели млека да ги ограничават.
Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта, но без да е калоричен. Използва се в над 6000 продукта, сред които пасти за зъби, дъвки, сиропи за кашлица.