ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Виолета Матева, Камено
Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 суха мая или 20 г свежа
1 яйце + 1 жълтък за намазване
1 к.ч. олио
1 ч.л. сол равна
1 с.л. захар
4 ч.ч. брашно
семена
За плънката:
сирене
кашкавал
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята с 1 с.л. захар Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса. Отделя се топче колкото голяма ябълка за питката. От него се отделя едно по-малко и се оформя на дълъг фитил. Половината от него се усуква двойно за плитките на питката. Останалото се оформя на очи, уста и нос. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със сусам. Печем до златисто. Взема се останалото тесто и се разделя на 2 топчета. Всяко се разточва на не много тънко и се изрязват кръгчета с шоличка или чашка с диаметър 10-11 см. Правят се прорези от двете страни. В средата се поставя плънка, моята е от натрошено сирене и настърган кашкавал. Прекарва се единият край през прореза и леко се издърпва. Нареждат се в тава, намазват се с жълтък и се поръсват с микс от семена. Печем 20-25 мин в загрята фурна. Това е идеална закуска, но може да се хапва по всяко време.
Добър апетит!