ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Защо нашите баби и дядовци са си позволявали редовна консумация на сланина особено през зимните месеци, а днес за повечето от нас тя е нещо неприятно и опасно? Живка Георгиева, с. Филиповци, Софийско
Съвременните диетолози реабилитират сланината. Последни проучвания сочат, че тя е богата на селен, който е нужен на организма за защита от ракови заболявания. Освен това в мазния продукт се съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за черния дроб, както и за пречистване на организма от токсични вещества.
В сланината има също арахидонова киселина, която регулира нивото на холестерола в кръвта, поддържа хормоналния баланс в организма, участва в строежа на клетките. Единственият проблем е, че този продукт представлява концентрирана мазнина.
Чрез 100 г от нея човек усвоява около 800 килокалории. Ето защо специалистите по хранене препоръчват да се консумира не повече от 30 г сланина на ден.