Специалист: Гражданите да изискват и проверяват произхода на мидите
Последвайте ни в Google News Showcase
Гражданите трябва да изискват и да проверяват произхода на мидите. Това каза Ивайло Русинов, изпълнителен директор на бургаска фирма, поддържаща мидена ферма, цитиран от Фокус. „Когато се отглеждат във ферми, мидите са под постоянния контрол на БАБХ.
Ние сме задължени всеки месец да даваме проби от акваторията на мидената ферма, както и проби и анализи на самата мида. Ако има някакъв проблем, той би се констатирал веднага и би се предотвратила някаква инфекция или натравяне. Има много случаи, в които мидите се хващат от диворастящи скали. Не казвам, че там водата е по-лоша или условията са по-лоши. Мидите растат и там, където има заустване и доста замърсени води. Поради тази причина могат да се получат неприятни ситуации”, обясни Русинов.
Той допълни, че прясната мида може да бъде леко отворена, при леко почукване на черупката тя трябва или да се затвори, или да се отваря малко повече. „Това е признак, че мидата е жива. Няма ли движение, или ако има лош мирис, това е признак, че мидата не е прясна. Тя се съхранява при температура на въздуха от 5 до 7 градуса за около 4-5 дни, не повече”, каза още Русинов.
По думите му черноморската мида се популяризира през последните 4-5 години заради вкуса. По думите му, той е доста специфичен, много по-сладък от средиземноморската и океанската. „Причината може би е, че се отглежда в по-сладко море, каквото е Черно море в сравнение с Средиземно море и Атлантическия океан”, каза Русинов.
Той добави, че мидата е много богата на различни минерали, желязо, витамин Б12 и е бедна откъм мазнини.
Мария РУСЕВА