ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Боядисаните в събота яйца, трябва да бъдат консумирани най-късно до понеделник на обяд. Това казва Първан Дангов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в град Кюстендил. "Сварените боядисани яйца да не престояват повече от 48 часа във вид, който им позволяват да се развали. Не препоръчвам да се носят яйца извън хладилни условия – в чанти, в които могат да станат опасни за здравето”, каза още той.
Думите на Първан Дангов са по повод ширещата традиция боядисаните яйца да се ядат и повече от седмица след боядисването им. Според народните вярвания, няма отровен от велиденско яйце. Според лекарите обаче истината е друга. Яйцата бързо се развалят, въпреки че са били много по-дълго варени от обикновено, преди да бъдат боядисани.
„Понякога времето на престояването на яйцето в самата боя, се увеличава и тя прониква в белтъка през черупката. Трябва да се избягва консумацията на такива яйца. Ние контролираме и боите за яйца. Не сме установили наличие на вредни съставки, но не е препоръчително, защото могат да бъдат проявени алергични симптоми, особено при малките деца”, каза още Първан Дангов.


