ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Всички изхвърляме прекалено много храна, като за някои от продуктите, отиващи на боклука, дори да осъзнаваме, че са годни за консумиране за страшно дълго време.
Ето ги и тях:
Захар
Всяка захар трае дълго време, особено добре затворена в кутия. Тя не позволява на бактериите да растат, защото се изсушава лесно.
Соев сос
Соевият сос е добър до 3 години, дори и от отворен. Срокът му на годност е разнообразен, в зависимост от неговото качество, температура и метод на обработка.
Бял оцет
Заради голямата си киселинност оцетът може да бъде съхраняван за много дълго време. Все пак го дръжте в оригинална опаковка, на тъмно и сухо място.
Сух боб
Когато сушените зърна се съхраняват дълго време, външния им вид може да се промени, но все пак стават за консумация.
Мляко на прах
Макар и нормалното мляко да не е с дълъг срок на годност, млякото на прах, пази своята хранителна стойност за много дълго време, особено ако се съхранява правилно.
Сол
Солта е минерал и там срок на годност няма. Въпреки това, йодираната сол има само за 1 година. Изпари ли се йодът, солта губи качеството си.
Мед
Заради специалния ензим на пчелите, бактерии не растат в меда. Може да се съхранява завинаги. Най-старият, открит мед, е намерен в Грузия, на 5500 години, като продукта пак е бил годен за консумация.
Ориз
Оризът може да стои в стъклен буркан или пластмасов контейнер при температура от 4/5 градуса с години, без да се изгуби хранителната му стойност.
Силен алкохол
Твърдият алкохол няма срок на годност, особено ако е съхранен на тъмно, хладно място.


