Средиземноморието – с дъх на зехтин

Световна кухня

Средиземноморието – с дъх на зехтин

36479
на 22.02.2013
Средиземноморието – с дъх на зехтин
Автор:   ПИК
Море, слънце, зехтин. Тези три думи веднага напомнят за Средиземно море и прекрасните кътчета по бреговете му. На всяко от тях ще откриете уникален народ и култура, но също така и невероятни вкусове. Запазена марка на този регион са леките ястия с морски дарове, зехтин и чесън. Залага се много на салатите и лесните специалитети. Пълнена пъстърва Необходими продукти: 2 пъстърви 4 - 5 картофа 1 / 2 глава бял воден лук 3 - 4 ск. чесън 50 мл бяло вино 1 ч. л. риган 1 ч. л. босилек сол, зехтин, черен пипер, лимон, лимонова кора. Начин на приготвяне: Изчистваме пъстървите и ги измиваме. След това ги разрязваме откъм гърба и отделяме филетата. Вадим гръбначната кост, но без да разделяме двете филета. След това посоляваме рибата, подправяме я и я заливаме с лимоновия сок. Оставяме я да престои поне половин час. За плънката сваряваме картофите и ги нарязваме на дребно. Пържим  в сгорещен зехтин, заедно с чесъна и лука. Накрая прибавяме и картофите. Посоляваме и поливаме с виното. Напълваме пъстървите с плънката. Добре е да вържем рибите с конец, за да не се разсипят картофите. За да не прегори, трябва да се сложи мокър. Подреждаме рибите в намаслена тава. Печем при предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. Ципура Необходими продукти: 2 ципури Зелен сос „Салса Верде” Сол Лимон черен пипер зехтин. Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ципурите. Правим разрези от двете страни на рибите. Посоляваме ги и ги поръсваме с пипера. Заливаме с лимоновия сок. Оставяме да престои около половин час, за да поеме подправките. Намазваме обилно със зеления сос. Нареждаме ципурите в намазнена тава. Поливаме рибите с малко зехтин. Печем на 200 градуса за около половин час. Хубаво е и гарнитурата да е овкусена със същия сос. Агнешко Необходими продукти: 500 гр агнешко месо 4 скилидки чесън 2 с л винен оцет 5-6 с л прясно изцеден лимонов сок, 5-6 с л зехтин 1 с л риган сол, пипер. Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри кубчета. Смесваме подправките в отделна купа. Заливаме агнешкото и го слагаме в съд с капак. Раздрусваме го добре, докато парчетата се овкусят добре. Оставяме така за поне 12 часа. След това нанизваме парчетата на шишове. Печем на скара на дървени въглища. Месото се сервира полято със зехтин. Пиле Необходими продукти: 6 парчета месо, 1 глава лук 5-6 скилидки чесън 100гр. гъби 10 обескостени маслини 500гр. цели белени домати 3-4 с.л. зехтин 1 ч.л. захар сол на вкус мащерка босилек риган Начин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме пилешкото. Пържим парчетата в сгорещена мазнина. След като го извадим, в същата задушаваме зеленчуците. Подправяме и разбъркваме. Добавяме доматите, нарязани на четири. Разбъркваме добре и слагаме и месото. Отгоре наливаме 150 мл гореща вода. Захлупваме и варим около половин час. Талятеле Необходими продукти: Талятеле броколи За соса: 500 г телешка кайма голяма глава лук 2 моркова чесън червено вино зехтин 100 г бекон доматено пюре 500 гр домати Сол дафинов лист черен пипер Начин на приготвяне: Запържваме бекона в предварително загрят зехтин. Добавяме нарязания лук и пресования чесън. След това слагаме каймата и след като леко се запържи идва ред на виното. Когато то изври добавяме доматите, пюрето и подправките, както и 200 мл. прясно мляко. Оставяме да къкри 40 минути. През това време сваряваме пастата и бланшираме броколитте. Нареждаме талятелите и броколите и поръсваме със соса.
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК