Последвайте ни в Google News Showcase
Любопитни факти за пивопроизводството, специални технологии на приготвяне на бирата и неразказвани досега моменти от историята на „Загорка“ бяха само някои от акцентите на 3-тия медиен тур от Националната бирена академия. Инициативата на Съюза на пивоварите в България (СПБ) се е заела с важната задача да разкрие в реална производствена среда през какви специфични процеси преминава пивото, за да се получи крайният продукт.
„С посещенията по пивоварните, Съюзът на пивоварите иска прозрачно и на популярен език да покаже не само традициите в производството, но и значението на иновациите, знанията и уменията, които са ключови да произвеждаме в България бира с отлични качества. За първите 6 месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите вече са 26 милиона лева “- коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.
По време на посещението в „Загорка“ журналистите, участници в Националната бирена академия, бяха запознати „на живо“ със стъпките в производствения процес и спецификите на основните суровини, влагани в пивото - малц, хмел, вода и пивни дрожди (т.нар. бирена мая). Всяка една от съставките на бирата има своята особеност, която според специфичната пивоварна рецептура, в хода на технологичния процес, формира характера на различните марки и видове бири. Съставките на пивото са напълно естествени, като всяка една от партидите на суровините е придружена от сертификат за качество, който удостоверява техния произход, чистота и съответствие с определени изисквания, които са регламентирани от световно признати стандарти. Уникалния вкус на всяка бира зависи и от водата, с която се произвежда.