ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Тези от вас, които следят теглото си, по всяка вероятност се опитват да заместят захарта напълно от храните и напитките си. Има различни алтернативи на бялата захар, но единствената без калории е стевията. Полезна ли е тя и може ли напълно да замени белите кристалчета по вкус и предназначение?
Стевията е заместител на захарта, направен от листата на растението стевия и е класифициран като нехранителен заместител, тъй като няма калории. Произлиза от растение, което е член на семейство Asteraceae (слънчогледи, маргаритки и амброзия). Съдържа 8 различни вида гликозиди, съединения, които се пречистват и извличат от растението, а именно: Стевиозид;
Ребаудиозид A, C, D, E и F; Стевиолбиозид; Дулкозид А.
Тези гликозиди се използват за производство на продукти от стевия, най-често срещаният гликозид е Rebaudioside A (Reb-A). Той се извлича от стрехите и е основната съставка в много продукти от стевия.
Reb-A е 200 до 300 пъти по-сладък от захарта. Подсладителите, направени от Reb-A, се считат за нови подсладители, тъй като са здравословна алтернатива на изкуствените подсладители и са произведени от естествени източници.
Продуктите от стевия са силно рафинирани и извлечени чрез продължителен процес на събиране на листата, изсушаване, извличане на вода и пречистване.
Как да използвате стевия?
Можете да използвате стевия вместо трапезна захар и да я добавите към своя чай или кафе, лимонада, смути или да я поръсите върху киселото си мляко. Хората използват сушени листа от стевия, за да направят чая и кафето си по-сладки.
Имайте предвид, че при топлинна обработка, стевията придобива леко горчив вкус, така че е по-добре да избягвате да готвите с нея.
Ползи от стевията
Освен липсата на калории, поради ниското ниво на захароза, стевията има многобройни ползи за здравето:
Диабет
Изследванията показват, че стевията е много подходяща за хора, страдащи от диабет, тъй като не оказва никакво влияние върху нивото на инсулин в организма. В някои случаи пациентите с диабет тип 2 съобщават за намаляване на кръвната си глюкоза и глюкагоновия отговор след консумацията на храни, овкусени със стевия.
Рак
Стевията съдържа антиоксидантни съединения, наречени кемпферол, за които се съобщава, че намаляват риска от рак на панкреаса. Установено е също, че гликозидът, наречен стевиозид, помага за увеличаване на смъртта на раковите клетки при хората и спомага за намаляване на някои митохондриални пътища, които помагат на растежа на рака.
Отслабване
Причините за затлъстяването и наддаването на тегло могат да бъдат многобройни, вариращи от наследствени до висок прием на сладки хранителни продукти, богати на мазнини. Стевията не съдържа захар и много малко калории, които могат да допринесат за балансирано хранене, без да се нарушава вкуса. Изследване установи, че пациентите със затлъстяване имат значително по-ниски нива на инсулин и се чувстват сити, въпреки по-ниския прием на калории.
Кръвно налягане
Проучване показа, че стевията понижава кръвното налягане. В състава й присъстват определени гликозиди, които могат да нормализират кръвното налягане и да регулират сърдечния ритъм. Въпреки това, тази полза от стевия не е потвърдена.
Странични ефекти
Екстрактите от стевия са без доказани странични ефекти. Ако продуктите от стевия са силно рафинирани и се използват умерено, те няма да причинят никакви странични ефекти, но същото не може да се каже за суровите листа на стевия., които могат да повлияят негативно на бъбреците, репродуктивната система и сърдечно-съдовата система. те могат да предизвикат гадене и подуване на корема.