ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Слаба имунна система, депресия, умора, артритни болки, високи нива на холестерол и триглицериди, суха и възпалена кожа. Ако някои от тези състояния са ви до болка познати и се чудите каква е причината, може би страдате от липса на омега-3 мастни киселини.
Омега-3 са наричани още незаменими, което означава, че ние трябва да ги консумираме и да ги включваме в диетата си, защото тялото ни не може да ги произвежда от други мазнини или храни. Изследванията показват, че липсата или оскъдният прием на незаменими мастни киселини, които са в най-голямо количество в лененото масло, както и в други нерафинирани полиненаситени растителни масла, играят съществена роля за развитие на хронични заболявания или страдания като сърдечно-съдови увреждания, рак и сърдечен удар. Много експерти с тревога констатират, че близо 80% от днешното ни общество консумира крайно недостатъчни количества незаменими мастни киселини. Тази липса в диетата в крайна сметка води до сериозна заплаха за здравето.
Как действат незаменимите мастни киселини
Освен че снабдяват тялото ни с енергия, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини действат в организма ни като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобни субстанции, познати като простагландини.
Простагландините и Омега-3 киселините играят важна роля за това тялото ни да функционира добре. Омега-3 киселините са доказали терапевтичната си и защитна роля при сърдечно-съдови заболявания, рак, автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, множество кожни заболявания.
Подмяната
Подмяната на полиненаситените мазнини, причинена от масираното рафиниране на мазнини и масла с цел бърза и лесна търговска печалба, буквално елиминира незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, чувствително нарастна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.

Как да разпознаем липсата?
Знаците за дефицита на Омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си – от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Освен това симптомите на дефицита на Омега-3 не са така очевидни като при други хранителни дефицити. Последствията обаче могат наистина да са сериозни. Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, който има сериозно отношение към здравния си статус, да приема достатъчно количество Омега-3 и 6, най-вече чрез нерафинирано и чисто ленено масло.
Какво препоръчват специалистите
Намаляване на количеството наситени мазнини и изобщо мазнини от диетата.
По-малко животински продукти за сметка на растителните. Повечето растения са много бедни на мазнини. А високите нива на мазнини при ядките и семената произлизат от полезните полиненаситени мастни киселини.

Елиминиране или поне сериозно намаляване на храни с транс-мазнини и частично хидрогенирани масла.
Структурната промяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини влияе на способността на тялото ни да се възползва от полезните есенциални мазнини.
Намаляване на общия прием на мазнини до не повече от 30% от храната ни.
Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло, например, на мястото на опасните транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си струват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.
Ежедневно приемане на продукти, богати на омега-3
Натуралното, нерафинирано ленено масло е считано от специалистите за търсения фактор във възстановяването на точните нива на есенциалните мастни киселини. Лененото масло е уникално, тъй като съдържа двете незаменими мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, във внушителни количества. Лененото масло е най-богатият източник в природата на Омега-3 – почти 60%. Това е два пъти повече от рибените масла. Омега– 3 са внимателно изучавани заради благотворното им действие при високи холестеролни нива, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.
Ленено масло Barlean’s
Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!
www.barleansbg.com
*Партньорска информация


