ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Странджанският манов мед може да бъде вписан като защитена географска марка.
Организаторът на Фестивала на мановия мед в Царево Манол Тодоров заяви пред камерата на БНТ, че се надява, след като това се случи, да се повиши и производството, и цената на уникалния продукт.
„Имахме шанса земеделският министър Десислава Танева да открие фестивала заедно с всички висши представители на сектор „Пчеларство“ в България и на Държавния фонд „Земеделие“. От години се опитваме да получим защитена географска марка и до този момент се движихме със скоростта на костенурката, но министър Танева заяви, че ще ни помогне. Подготвихме цялата необходима документация“, заяви Тодоров.
Деспина Катранджиева от Чирпан, която пък бе обявена за царицата на мановия мед, заяви пред камерата на националната телевизия, че пчелният продукт, добиван в Странджа, е по-силен от другия мед. „Той е с много минерали. Получава се от широколистните гори в района. Много бързо се усвоява от организма и е лечебен за сърдечния мускул, за дихателната система“, обяснява пчеларката.
Младият пчелар Стоян Тодоров пък показа прашец от билката Памуклийка, която расте само в района. Тя също е много лековита, добавя той.

Подобни свойства имат и пчелните свещи. Въздухът при изгарянето им е полезен за сърдечната дейност, твърди Петя Иванова, която е родена в Кости, но живее във Враца.
Тя прави свещички чрез силиконови отливки, които е купила от чужбина. В тях восъкът добива формата на ангелчета, феи и други прекрасни същества.
Жената, която от 20 години е отдадена на пчеларството, твърди, че в кошера има безупречен ред. „Всяка пчела знае какво трябва да направи. Още от „раждането“ си те са научени да работят. Трябва да вземем пример от тях“, добавя Петя.


